Vastgoedsector wil zelf meer sociale woningen bouwen: ‘kortetermijnoplossing voor wooncrisis’

De sectorfederatie van de Belgische vastgoedsector heeft in een reactie op de woonzaak ervoor gepleit om zelf meer sociale woningen te bouwen. ‘Zo kan er op korte termijn een oplossing komen voor het grote tekort’, klinkt het.

Wat eraan voorafging: Vijf huurders- en armoedeorganisaties hebben een klacht ingediend bij de Raad van Europa tegen het Vlaamse woonbeleid. Het gaat om het Vlaams Huurdersplatform, Netwerk tegen Armoede, Samenlevingsopbouw, Welzijnszorg en Feantsa, een Europese koepel voor daklozenorganisaties. Al voor de verkiezingen van vorig jaar kondigden ze die intentie aan, in de hoop de campagnes te kunnen beïnvloeden. Nu is het welletjes. Zo berichtte De Morgen op dinsdag dat ze de klacht zullen doorzetten.

Concreet vinden de organisaties dat de regering te weinig doet om de wooncrisis aan te pakken. De wachtlijsten voor sociale woningen zijn te lang: momenteel staan er 155.000 gezinnen op, evenveel als er al gehuisvest zijn. Op de privémarkt zijn de huizen en appartementen te duur voor iemand met een laag inkomen.

Dat de woonbonus recentelijk is afgeschaft – die was mee verantwoordelijk voor die forse stijging – vinden ze wel een lichtpuntje.

Het voorstel van de vastgoedsector: ‘Een van de oplossingen zou kunnen zijn om ook private ontwikkelaars te laten meebouwen aan sociale woningen en zo het tekort op de markt weg te werken’, zegt Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder bij de Beroepsvereniging van de vastgoedsector (BVS).

Olivier Carrette –
(c) Bernard Demoulin

Carrette verwijst hierbij naar SVK Pro, een initiatief van de Vlaamse maatschappij voor sociaal wonen om private partijen aan te zetten woningen te bouwen en te verhuren aan een sociaal verhuurkantoor. 

Maar dan zijn er wel een aantal aanpassingen nodig, vindt BVS. Die noteerden de makelaars in een brief aan Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). De verhoging van de huurplafonds is er een van. ‘Nu liggen die te laag’, zegt Carrette. ‘Ze zouden die moeten opdrijven naar 20 à 30 procent onder de marktprijzen.’

De vastgoedsector benadrukt dat een grotere rol van de privé tegemoetkomt aan de klimaat- en milieudoelstellingen van de regering. Tegen 2021 moeten de sociale woningen Bijna-Energieneutraal zijn, en tegen 2050 mogen ze geen EPC-kengetal hebben dat hoger is dan 100 kWh/m³. ‘Deze doelstellingen kunnen het snelst bereikt worden door volop in te zetten op nieuwbouw.’

En nu? Een uitspraak op de woonzaak wordt eind deze legislatuur verwacht. In ieder geval zal de uitspraak vooral moreel van tel zijn. De Raad van Europa kan niks afdwingen.

Matthias Diependaele – (c) Daina Le Lardic/Isopix

Diependaele ziet alleszins heil in het voorstel van BVS: ‘De evaluatie van het SVK Pro systeem is momenteel bezig. We hebben de bevindingen van de BVS ontvangen, en zullen die mee in overweging nemen bij de evaluatie. Wanneer die klaar is , lanceren we een nieuwe oproep over gans Vlaanderen, om in te tekenen op de SVK Pro.’

Eerder verdedigde de minister zijn woonbeleid tegen de klachten van de woonzaak: ‘De Vlaamse regering investeert deze legislatuur een recordbedrag van meer dan 4,2 miljard euro in sociale woningen. De huurmarkt is een economische markt. De prijzen laten zakken of plafonneren, zullen wij vanuit de overheid niet doen.’

Lees ook:

Meer