Gentse stafhouder komt tussen na incident op euthanasieproces Tine Nys

Fernard Keuleneer © Photo News

In het proces van de drie artsen die zich voor het hof van assisen moeten verantwoorden voor vergiftiging van Tine Nys in 2010, zullen de partijen en het hof donderdagmorgen samenzitten met de stafhouder van de Gentse balie, na het theaterstukje woensdagavond rond de positie van advocaat Fernard Keuleneer.

jvh

De getuigenis van Wim Distelmans, de voorzitter van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie, zorgde woensdag voor opschudding. Distelmans stelde dat de beschuldigde artsen wel onafhankelijk konden zijn ten opzichte van de patiënt, maar de onafhankelijkheid van Distelmans werd door de burgerlijke partijen en het openbaar ministerie in twijfel getrokken.

Op het einde van de zittingsdag vroeg Jef Vermassen, de advocaat van de derde beschuldigde, aan Distelmans wie in de commissie zetelde op het moment van het dossier van Tine Nys. Daaruit bleek dat Fernard Keuleneer, de advocaat van zus Sophie Nys, optrad als plaatsvervangend lid.

LEES OOK. Ophef aan eind van derde procesdag: advocaat van zus Tine Nys zat in commissie die besliste over euthanasie

“Ik val daar achterover van”, aldus Vermassen. “Plaatsvervangende leden hebben geen stemrecht”, reageerde Keuleneer, die liet acteren dat hij toen op geen enkele wijze betrokken was in het dossier. Walter Van Steenbrugge, de advocaat van de eerste beschuldigde, kondigde ten slotte aan dat hij naar de stafhouder wou stappen naar aanleiding van het incident.

Een storm in een glas water?

Tijdens de discussie was er niemand die ernstig geloofde dat de advocaten van de verdediging nog niet eerder op de hoogte waren van de toenmalige samenstelling van de euthanasiecommissie, die met een eenvoudige opzoeking in het Staatsblad beschikbaar is. Keuleneer deed het incident na de zitting af als “een storm in een glas water” en stelde dat de informatie al lang publiek was.

Maar duidelijk is wel dat de verdediging, die liet uitschijnen verrast te zijn, heeft gescoord door het gebrek aan openheid van de burgerlijke partij. Keuleneer schatte de ophef over zijn positie blijkbaar verkeerd in, en had bij de start van het proces of de ondervraging over zijn rol in de euthanasiecommissie moeten communiceren. Tijdens de rest van het proces zal blijken welke gevolgen het incident zal hebben voor de geloofwaardigheid van de partijen.

Beluister hier onze podcast over het spraakmakende proces: “De beschuldigden gaan dienen als kanonnenvlees”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen