Code geel: vanavond en vannacht gevaarlijk glad op de weg

© ss

In de nacht van vrijdag op zaterdag kan het gevaarlijk glad zijn op de Belgische wegen. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) waarschuwt voor een code geel. Het wordt dus plaatselijk uitkijken voor rijmplekken.

nadb, tg

Vrijdagnamiddag is het rustig en droog met wolkenvelden en opklaringen. Vooral in het centrum van het land kan het af en toe vrij zonnig zijn. Het wordt vrij zacht met maxima tussen 9 of 10 graden in het centrum van het land, en 4 of 5 graden op de Ardense hoogten.

Vrijdagavond en -nacht kunnen de opklaringen tijdelijk breder worden en koelt het flink af. Het wordt nevelig met vooral in het westen en het zuidoosten vorming van mist die kan aanvriezen.

Tijdens het tweede deel van de nacht verschijnen er in het westen van het land lage wolken. De minima liggen tussen 0 en -3 graden in het binnenland en net boven het vriespunt aan zee.

- Lees ook. Temperaturen nemen een flinke duik, winterse neerslag op komst -

© KMi

Wat moet ik doen bij slipgevaar?

Rijvaardigheidsexpert Chris Vanhee van Promove geeft volgende tips wanneer je de weg op moet bij winterweer.

*Als je een dikke jas (of andere winterkleren) draagt, trek je gordel voor het vertrek nog even strakker aan. Bij een aanrijding heeft een gordelspanner immers geen zin als er een dikke luchtlaag tussen de gordel en jezelf zit.

*Rij rustig en gelijkmatig. Bruuske stuur-, rem- of acceleratiebewegingen kunnen ervoor zorgen dat je voertuig gaat slippen.

*Anticipeer op de risico’s. Wees voorbereid op het onvoorziene door verder te kijken dan de bumper van je wagen. Zo kan je beter reageren bij risicosituaties.

*Hou dubbel zoveel afstand als normaal. De remweg wordt immers veel langer bij een nat of een glad wegdek.

*Wees waakzaam bij een verandering van het soort wegdek. En doe zit zeker bij bruggen, op op- en afritten en op viaducten. Ze worden niet “opgewarmd” door de aarde en de wind heeft er meestal vrij spel waardoor ze veel gladder kunnen zijn. Laat je dus niet verrassen.

*Zorg dat er steeds een zonnebril in je voertuig aanwezig is. In de winter raak je makkelijk verblind door de laagstaande zon en door de weerspiegeling ervan op een nat of een besneeuwd wegdek.

*Controleer regelmatig de banden van je voertuig, zowel de bandenspanning als de profieldiepte. Is het profiel minder dan 1,6 mm dan is het hoog tijd om de banden te vervangen. Hou er rekening mee dat de bandenspanning bij koud weer met 0,2 bar kan dalen.

Winterbanden kunnen van levensbelang zijn. Het rubber van winterbanden is zo ontworpen dat het ook bij koude temperaturen soepel blijft en dus voor een beter contact met de weg zorgt. Winterbanden verminderen ook aanzienlijk het risico op aquaplaning doordat ze een dieper en ander profiel hebben dan zomerbanden. Winterbanden zijn dus niet enkel bij sneeuw zinvol.

*Als het toch fout loopt en je voertuig raakt in een slip, probeer dan vooral niet te panikeren, maar onthoud deze vuistregels : duw de koppeling in, blijf kijken én blijf vooral sturen in de richting waar je heen wilt. Kijk nooit naar het obstakel dat je niet wilt raken. Onthoud ook dat – wanneer je voertuig een ABS-systeem heeft – je kan blijven sturen terwijl je remt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen