Direct naar artikelinhoud
Maatschappij

De Doomsday Clock is bijgesteld: nog 100 seconden scheiden ons van de apocalyps

De mensheid staat alweer wat dichter bij haar einde, stelt de Doomsday Clock.Beeld AFP

De wijzers van de Doomsday Clock, die symbolisch aangeeft hoe dicht de wereld bij een apocalyptisch einde staat, zijn donderdag weer iets dichter bij 12 uur geplaatst. De klok staat nu op 100 seconden voor middernacht. Volgens de Bulletin of the Atomic Scientists is de apocalyps daarmee dichterbij dan ooit.

en

De voorbije twee jaar hadden wetenschappers de Doomsday Clock nog op 2 voor 12 gezet. Maar dit jaar werd beslist om die klok nog twintig seconden vooruit te zetten. Het is voor het eerst sinds zijn introductie in 1947, dat de symbolische klok op minder dan 2 minuten voor 12 staat.

“We gebruiken voortaan seconden om uit te drukken hoe dicht de wereld bij een catastrofe staat, geen uren of minuten”, zegt Rachel Bronson, voorzitter van de Bulletin of the Atomic Scientists, in een reactie aan de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Nucleaire wapens en klimaat

De organisatie haalt als reden voor haar sombere vooruitzicht de vrees voor het gebruik van nucleaire wapens aan. Daarbij wordt onder meer verwezen naar het beëindigen van het Russisch-Amerikaanse ontwapeningsverdrag INF. Ook het gebrek aan klimaatactie wordt als een groot probleem gezien, net als de destabiliserende gevolgen van nieuwe technologieën.

De leden van de Bulletin of the Atomic Scientists, onder wie ook dertien Nobelprijswinnaars, gaan met hun conclusie in tegen de retoriek van de Amerikaanse president Donald Trump. Die had dinsdag tijdens een toespraak op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos nog gewaarschuwd voor “onheilsprofeten” en “voorspellingen van de apo­ca­lyps”. Zijn toespraak werd gezien als een uithaal naar Greta Thunberg, die op dat moment ook in Davos aanwezig was.

Volgens de Belgische coalitie tegen kernwapens toont het vooruitzetten van de Doomsday Clock aan dat ons land moet inzetten op nucleaire ontwapening. De coalitie betreurt dat de plenaire Kamer vorige week donderdag nog een resolutie wegstemde waarin werd gevraagd de kernwapens uit ons land te verwijderen en het internationaal verbodsverdrag op kernwapens te ratificeren.

“Er werd tijdens de plenaire debatten geopperd dat kernwapens noodzakelijk blijven voor onze veiligheid in een wereld waarin de geopolitieke instabiliteit enkel maar toegenomen is. Maar het is net wegens die stijgende instabiliteit en onzekerheid dat België het verbodsverdrag moet steunen”, zegt de coalitie. “Het risico op accidenten, vals alarm of oneigenlijk gebruik stijgt alleen maar door een volatiel internationaal bestel.”