Jos Roosemont snijdt samen met projectleider Amke Maes en gedeputeerde Luk Lemmens de taart aan voor zijn tachtigste verjaardag. © Joris Herregods

Architect viert op 80ste verjaardag zijn levenswerk: “Jos is zelf een monument, Sint-Rombouts zijn kind”

Bijna een halve eeuw heeft Jos Roosemont de buitenrestauratie van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen geleid. De architect mocht vrijdag op zijn tachtigste verjaardag zijn levenswerk afronden. Met een verrassingsfeestje, taart en heel veel mooie woorden. Aan stoppen, denkt Jos niet. “Er wachten nog twee kerken”, zegt hij.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK

In totaal heeft de Mechelse kathedraal 57 jaar in de steigers gestaan: de restauratie van de toren liep van 1963 tot 1993, die van de kathedraal van 1980 tot 2020. Sinds 1972 was Mechelaar en architect Jos Roosemont daarbij betrokken. “Met vier collega’s en de grootste aannemers van het land heb ik hier gedurende 48 jaar aan mogen werken. Sint-Rombouts is een beetje mijn kind ja, zoals elk bouwwerk dat is. Al is de kathedraal natuurlijk het meest bijzondere. Ik groeide in de buurt op en speelde als misdienaar op de zolders”, vertelt hij. Tevreden kijkt de architect terug op wat voorbij is. “Veel klanten zijn vrienden geworden”, zegt Jos.

Amke Maes, voor de provincie projectleider van de buitenrestauratie, is er eentje van. “Jos is zelf een monument, Sint-Rombouts zijn kind. Ik heb hem leren kennen als een heel warme man. Op de werfvergaderingen soms heel streng, wat ook nodig is. Als er iets niet in orde is, ben je gejost, maar tegelijk kan je heel goed met hem lachen. Wij hebben heel veel gelachen de laatste jaren”, vertelt ze. Maes schreef zelfs speciaal een gedicht voor Jos en de provincie liet voor hem een grote taart bakken. Uiteraard met een foto van ‘zijn’ kathedraal.

© Joris Herregods

708 jaar oud

“Jos heeft prachtig werk geleverd waar hij trots op kan zijn”, zegt gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). Geteld vanaf haar wijding viert de Mechelse kathedraal dit jaar haar 708ste verjaardag. “Dat betekent dat Jos 11% van haar totale bestaan heeft meegemaakt. Meer nog, 62% van zijn leven heeft hij gewijd aan de goede zorgen voor de metropolitane kerk. Iets wat ze in metropool Antwerpen misschien niet graag horen (lacht). Het provinciebestuur is er Jos zeer erkentelijk voor”, vertelt Lemmens, zelf een Antwerpenaar.

Zo’n verrassingsfeest had Jos in de verste verte niet zien aankomen. “Het is te veel eer, te veel”, zegt de bescheiden man. Zoals gewoonlijk was de architect vrijdagochtend aan zijn rondgang op de werf begonnen. “Op een gegeven moment hebben ze mij naar binnen gelokt. Zogezegd om een werk te tonen dat de aannemer nog veel moeite had gekost. En plots stond ik hier in de sacristie met al die mensen, het is overweldigend”, zegt hij.

Waterafstotend product

Voor Roosemont is het werk met de voorlopige oplevering van de buitenrestauratie nu afgerond. “Ik schat dat de kathedraal opnieuw dertig tot vijftig jaar meekan. We hebben er alleszins goed aan gedaan om heel de kathedraal te behandelen met een hydrofoob product. Dat is een waterafstotend product, maar het is wel voldoende ademend om water dat in de steen zit af te voeren. Bij het bovenste gedeelte van de toren is dat niet gebeurd en dat zie je”, legt de architect uit. Gek genoeg ligt er volgens hem wel een uitdaging in de afgenomen zure regen. “Veel kerken zijn naar het noorden gebouwd en door de verminderde zure regen kleuren ze sneller groen”, stelt Jos.

Helemaal af is de kathedraal overigens nooit. Binnenkort is er opnieuw een groot onderhoud nodig aan de daken van Sint-Rombouts en de voorbereidingen om de restauratie van het interieur op te starten, zijn volop bezig. Of hij die nog had willen leiden? “Dat is wishful thinking. Eer die goed en wel begonnen is, zijn we alweer enkele jaren verder”, zegt Jos. En ook al kon mister Sint-Rombouts al lang met pensioen zijn, van ophouden wil hij niet weten. “Zolang ik me goed voel, ga ik door. Binnenkort hoop ik de restauratie van de kerken in Waarloos (Kontich) en Wilsele (Leuven) op te starten”, zegt hij nog.

© JHS

© JHS

© JHS

© JHS

© JHS

© JHS