Direct naar artikelinhoud
Davos

Greta Thunberg keihard voor politici over gebrek aan klimaatactie: ‘De klimaateisen zijn volledig genegeerd’

Greta ThunbergBeeld REUTERS

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg heeft politici wereldwijd de mantel uitgeveegd voor hun gebrek aan klimaatactie. Dat deed ze op een afsluitende persconferentie op het World Economic Forum in Davos. De kritiek van onder meer Amerikaans president Donald Trump trekt Thunberg zich naar eigen zeggen niet aan.

Nadat ze politici en multinationals dagenlang had aangespoord om meer ambitie aan de dag te leggen voor het klimaat, sloot Thunberg haar aanwezigheid in Davos af met een klimaatmars en een persconferentie.

Op de vraag hoe ze zich voelde bij de sneer van Amerikaans president Donald Trump - die zonder haar bij naam te noemen zei dat we “de eeuwige onheilsprofeten moeten verwerpen” - zei Thunberg dat die woorden haar niet raken. “Als we daardoor geraakt worden, zouden we niet kunnen doen wat we doen”, zei ze, verwijzend naar de klimaatmarsen.

Greta Thunberg keihard voor politici over gebrek aan klimaatactie: ‘De klimaateisen zijn volledig genegeerd’
Beeld AP

Thunberg kwam twee jaar geleden in de schijnwerpers met haar schoolstaking voor het klimaat in Zweden. Haar voorbeeld werd door jongeren wereldwijd overgenomen, en Thunberg werd een voorbeeld voor de klimaatactie.

Duurzaamheid

Maar haar rol op de voorgrond maakte haar ook tot een gedroomd doelwit voor klimaatcritici en -ontkenners, zoals Trump, die haar bezorgdheden regelmatig afdoen als overdreven en Thunberg zelf als “hysterisch”. 

De Zweedse laat het niet aan haar hart komen en doet er naar eigen zeggen net alles aan om zich weg te houden van partijpolitiek. “Dit is niet links of rechts. partijpolitiek laat ons volledig koud”, zei ze op de persconferentie. “Als we naar duurzaamheid kijken, hebben links, rechts én het centrum gefaald”, klonk het scherp.

Duurzaamheid
Beeld EPA