© Photo News

KBVB wil dat vier profclubs voorbeeld van ‘Referee Academy’ bij AA Gent volgen

Het voetbal in België kampt al geruime tijd met een groot tekort aan scheidsrechters. Om meer refs te rekruteren en de kwaliteit van het scheidsrechtersbestand op te trekken, wil de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) meer samenwerken met de clubs. Vrijdag werd in de Ghelamco Arena de ‘Referee Academy’ van AA Gent in een seminarie toegelicht.

In het stadion van AA Gent verzamelden heel wat opleidingsverantwoordelijken uit profclubs en uit de scheidsrechterswereld om meer te weten te komen over de ‘Referee Academy’, het project dat sinds twee seizoenen bestaat en waarbij binnen de clubs een of meerdere personen zich specifiek bekommeren om het welzijn van de jonge clubscheidsrechters.

Amateur-en profvoetbal hand in hand

“Bij dit project gaan amateur- en profvoetbal hand in hand”, zei Kris Bellon, manager van het Referee Department binnen de KBVB. “De opleiding in profclubs is kwalitatief hoger, omdat deze jonge scheidsrechters de kans krijgen om wedstrijden te leiden van aanzienlijk niveau. De snelheid van uitvoering ligt hierbij hoger, waardoor de jonge refs sneller rijp worden en op korte tijd een aantal competenties beter oppikken door de intensieve begeleiding binnen deze clubs. Clubs die jonge clubrefs intensief begeleiden, halen er alleen maar voordelen uit: ze krijgen meer refs en kwalitatief zijn de refs beter wanneer ze overstappen naar het officiële circuit. Ook de andere clubs hebben er nadien baat bij, want ook zij zien hun wedstrijden aangeduid met een talentvolle ref. Op grassrootsniveau draait het project ‘Referee Ambassador’ in een aantal provincies vlot en AA Gent is daarbij een sprekend voorbeeld.”

Hogere kwaliteit en betere sfeer

Luc Van Acker, ‘Referee Ambassador’ bij AA Gent, zag voor het opstarten van het actieplan ‘Referee Academy’ in 2014 dat bij de eersteklasser veel jeugdwedstrijden zonder ref werden afgewerkt. “Nu beschikken we over een bestand van dertig refs, van wie zestien in opleiding. We rekruteren niet onder spelertjes in de club, want het is hun ambitie om profvoetballer te worden. We zoeken vooral potentiële scheidsrechters in de scholen”, stelde Van Acker. “Sinds we begonnen met ons project hebben we bij elke jeugdwedstrijd een scheidsrechter gehad. Bovendien ligt de kwaliteit van onze refs hoger en is de sfeer beter. Qua intensiteit van begeleiding is deze ‘Academy’ momenteel uniek in België, er zijn veel andere clubs geïnteresseerd in ons model.”

KBVB wil dat minstens vier andere profclubs het voorbeeld van Gent volgen

Kris Bellon, manager van het Referee Department binnen de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), wil tegen het einde van het seizoen vijf profclubs in België met een ‘Referee Academy’. Momenteel beschikken enkel KAA Gent en KV Kortrijk over zo’n project waarbij jonge scheidsrechters intensief gestuurd en opgeleid worden.

“Ik weet dat er ook interesse is bij Anderlecht en Club Brugge”, aldus Bellon vrijdag in de Ghelamco Arena, waar de ‘Referee Academy’ van AA Gent werd toegelicht. “Als zij instappen in dit project, dan is dit geen schot in de lucht maar zal er ook een structuur achter zitten. Dat is de betrachting dit jaar.”

Scheidsrechteropleiding binnen KBVB

Bellon ziet naast de ‘Referee Academies’ bij de clubs zeker nog een rol weggelegd voor de scheidsrechtersopleiding binnen de KBVB. “Clubs leiden in principe op voor het grassrootsvoetbal. De KBVB duidt sinds kort pas refs aan vanaf de U15. Voor de arbitrage bij de jongere jeugdploegen zijn de clubs verantwoordelijk. Ik zou jongeren aanraden om eerst een refopleiding te volgen binnen een club, waar ze op vriendschappelijke en niet-officiële basis klaargestoomd worden. Vaak hebben zij veel minder problemen als ze de overstap maken naar het officiële circuit, in vergelijking met zij die meteen daarin starten.”

Limburg en Oost-Vlaanderen best bezig

In de provincies Limburg en Oost-Vlaanderen is het project het meest vergevorderd, aldus Bellon. “Maar het is een werk van lange adem. Clubs investeren doorgaans veel in spelers, maar verschillende clubs beginnen in te zien dat het ook een rijkdom is om bij elke jeugdwedstrijd een ref te hebben. Want als vaders en grootvaders moeten inspringen, dan krijg je geen kwaliteit op het veld. Als KBVB creëren we het kader en faciliteren we. Maar er moet iemand bij de club zijn die het project trekt.”

Scheidsrechtersbaas Johan Verbist enthousiast

Ook scheidsrechtersbaas Johan Verbist is enthousiast over het project. “Hoe meer clubs hiermee bezig zijn, hoe meer scheidsrechters er zullen zijn. Hopelijk is dit de manier om het tekort aan refs weg te werken. Dit tekort is er onder meer omdat de jongeren uit een hele waaier aan hobby’s kunnen kiezen, en verder zorgt het gedrag van bepaalde supporters tegenover de ref er natuurlijk voor dat veel jonge mensen afhaken.”

Verbist hield trouwens de lippen stijf op elkaar over het recente principeakkoord tussen de KBVB en de Pro League over de semiprofessionalisering van de arbitrage in het Belgische profvoetbal. Binnen de KBVB volgen hierover nog enkele vergaderingen. “Het principeakkoord is er, maar over de grote lijnen kan ik nog niets kwijt”, besloot hij.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer