AP
Volledig scherm
PREMIUM
© AP

1 op de 10 Belgen slikt zware pijnstillers: stevenen we af op een eigen opiatencrisis?

Het gebruik van opioïden, of morfine-achtige pijnstillers, neemt in ons land steeds meer toe. Ruim 1 miljoen Belgen kreeg in 2018 een voorschrift voor tramadol, een zware pijnstiller. Zo’n 80.000 landgenoten kochten een dosis van het nog sterkere oxycodon. In totaal werden de zware pijnstillers zo’n 1,12 miljoen keer voorgeschreven, dat blijkt uit de cijfers van het Riziv.

10 reacties

  • peter jacobus

    3 jaar geleden
    Tot op het ogenblik ze het zelf nodig zullen hebben, dan gaan ze een nieuw wetsvoorstel indienen.
  • Sven Bonne

    4 jaar geleden
    Ik zelf heb op mijn 11 jarige leeftijd een ongeluk gehad waardoor ik een constante pijn heb aan de rug, pas op men derstigste ben ik begonnen met pijn stillers te nemen, dus om te zeggen dat pijn bij het leven hoort @danielle duym, is er toch over. Dan hoop ik dat jij nooit zoiets tegenkomt. Het zijn deze pijn stillers die me nog kwalitatief leven geven, en gemakkelijk voorschrijven doen ze echt niet hoor. (En ja ik ben aan het werk en hoop dit zo te houden)
  • Eveline Van den Hout

    4 jaar geleden
    Pijnstillers dienen om geen pijn meer te lijden. Zij die toch zo tegen pijnstillers zijn hebben heel waarschijnlijk nooit helse pijnen gehad anders zouden ze wel anders piepen.
  • Jean Aimar

    4 jaar geleden
    Ik heb geen keuze. Het is oxycodon of geen oog dichtdoen van de pijn.
  • Anoniem

    4 jaar geleden
    Als ze de mensen die 't nodig hebben pijnstillers gaan afpakken(nu is er al om de haverklap"zogezegd" stockbreuk) zogezegd want in Nederland is het nooit,wel vrees dat er een serieuze stijging zelfmoorden gaan hebben.Is De Block weer een besparing aan 't doorvoeren?.
  1. KIJK. Nederlandse Anita draagt al 11 jaar protheses na neusamputatie wegens zeldzame kanker: “Ik heb voorraad zomer- en winterexemplaren”

    KIJK. Nederland­se Anita draagt al 11 jaar protheses na neusamputa­tie wegens zeldzame kanker: “Ik heb voorraad zomer- en winterexem­pla­ren”

    Nadat het nieuws uitbrak dat de Nederlandse presentatrice Dieuwertje Blok (66) haar neus moet laten amputeren door huidkanker, deelt Anita van der Linde haar ervaring. Zij onderging elf jaar geleden dezelfde operatie, omdat ze aan een zeldzame vorm van kanker leed. “Eerst hield ik me sterk wanneer ik in de spiegel keek, maar na een paar dagen brak ik volledig”, getuigt ze. Na een tijdje begon Anita met het dragen van neusprotheses en die komen voor in alle vormen en kleuren. “Per seizoen laat ik mijn neus opmeten, dan krijg ik een lichte neus voor de winter en een iets donkerdere neus voor in de zomer.”
  2. Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
    Jobat

    Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloos­heids­uit­ke­ring kan je dan rekenen?

    Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit.