Sophie Dutordoir eerste vrouw aan het hoofd van de NMBS: "Spoorwegen moeten nog door grote evolutie gaan’

© Bart Dewaele, BDW

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Sophie Dutordoir, die de nieuwe ceo van de NMBS wordt, beseft dat het bedrijf voor grote uitdagingen staat. "Met alle betrokkenen wil ik het bedrijf moderner maken opdat de reiziger nog meer blijdschap kan vinden in het nemen van de trein", zei ze tijdens een persconferentie.

tg, Jorn Van Thillo

Tijdens een persconferentie hebben premier Charles Michel (MR) en minister van Mobiliteit François Bellot (MR) de keuze van de nieuwe spoorbaas toegelicht. Beiden wezen op de grote uitdagingen waarvoor de nieuwe spoorbaas staat. "De NMBS moet gemoderniseerd worden’, zei Bellot, die Jo Cornu bedankte om de hervormingen in gang te zetten. ‘Daarom ben ik blij dat Sophie Dutordoir de nieuwe ceo wordt."

"Ik wil de regering bedanken voor het vertrouwen", begon Dutordoir zelf. "Ik denk dat ze in me een hardwerkende, rigoureuze en warme vrouw zullen vinden, met respect voor de aandeelhouders, de medewerkers, de syndicale organisaties en uiteraard de reizigers. Die zullen centraal moeten staan in alles wat ik doe."

De nieuwe spoorbaas zei dat ze de uitdaging graag aangaat. "Ik ben altijd gepassioneerd geweest door niet-evidente situaties en ondernemingen. Ik hou van complexiteit. De NMBS is een ongelofelijke onderneming, maar wel een die een grote evolutie moet doormaken. Alles wat ik doe wil ik aftoetsen aan wat het voor de reiziger opbrengt. Stiptheid en comfort zijn belangrijk."

De hervormingen wil ze doen "met respect voor de vakbonden, het personeel en de aandeelhouders". ‘In de schoot van de onderneming zitten veel goede mensen", zei ze. ‘Met iedereen wil ik het bedrijf moderner maken." Wat haar eerste uitdaging wordt, wil ze eerst bespreken met de ministers, Jo Cornu en met het directiecomité.

Minimale dienstverlening

Over de minimale dienstverlening, waarover de sociale partners geen akkoord vonden en die minister Bellot naar zich heeft toegetrokken, wou Dutordoir nog niets kwijt. Daarover wil ze zich eerst inwerken. Maar als ze de opdracht krijgt om dat dossier uit te voeren, dan zal ze dat "met veel respect ter harte nemen".

Dutordoir draagt een CD&V-stempel en werkte tussen 1984 en 1989 als kabinetsadviseur bij de premier Martens en de ministers van Financiën en Onderwijs Coens. In 1990 stapte ze over naar de privé en werd ze hoofd Externe Betrekkingen bij Electrabel en in 2003 werd ze benoemd tot gedelegeerd bestuurder van het Belgische leveranciersbedrijf van Electrabel. Daarna werd ze directeur-generaal Marketing & Verkoop van heel Electrabel. In 2014 stapte ze op om haar grote droom waar te maken.

Delicatessenzaak

De 53-jarige Dutordoir baat momenteel de Italiaanse delicatessenzaak Poppeia uit in het centrum van Overijse (Vlaams-Brabant).

"Poppeia runnen is administratief veel zwaarder dan ik had gedacht. Maar je krijgt er zo veel voor terug. Ik probeer ervoor te zorgen dat elke klant zich hier thuis voelt en bij mij terecht kan voor wat hij op dat moment het liefste wil: de krant lezen, praten of gewoon een lekkere cappuccino drinken. Ik draag sinds ik hier ben geen hakken en ringen meer, en bel of sms nagenoeg niet meer", vertelde ze ons 2014 over haar opvallende carrièreswitch.

Nu wordt ze dus de sterke vrouw van de NMBS waar ze Jo Cornu opvolgt.

Herman De Bode wordt voorzitter van de raad van bestuur van infrastructuurbeheerder Infrabel. Dat werd in regeringskringen vernomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen