Politici kunnen het zich niet veroorloven om ons te verplichten langer te werken en zelf vroeger met pensioen te gaan

© Bart Dewaele

De zeven parlementen in ons land slagen er maar niet in om tot een akkoord te komen over de pensioenleeftijd voor parlementairen. Nochtans, diezelfde politici hebben wel al beslist dat u en ik tot 67 jaar zullen moeten werken. “Ongehoord”

tg

LEES OOK. Iedereen moet langer aan het werk, behalve politici

Vlamingen of Walen, niemand is tegen een verhoging van de pensioenleeftijd, zo luidt het in politieke kringen. Toch lukt het Vlamingen en Walen niet om de violen gelijk te stemmen. Volgens Kamervoorzitter Sigfried Bracke (N-VA) “blokkeren de Walen alles.” Waals parlementsvoorzitter André Antoine (CDH) kaatst de bal terug. Er is nu een ‘ontmijner’ aangesteld en in september wordt het dossier opnieuw besproken.

© fvv

Politicoloog Carl Devos (UGent) vindt dat politici op gelijke voet met eender welke andere Belg moeten behandeld worden en dus ook tot 67 jaar moeten werken.

Die pensioenleeftijd gelijk schakelen is toch niet meer dan logisch?

“Vroeger zou dit onbespreekbaar geweest zijn. Maar tijden zijn veranderd. Het gezag dat politici uitstralen, is wat afgenomen en een politieke carrière is ook vaak tijdelijker dan vroeger. Dat pensioen is één van de verworven rechten die een aantal nadelen moeten compenseren. Want vergeet niet, parlementairen zijn goed betaald en kunnen vroeg met pensioen als ze dat willen. Maar ze hebben bijvoorbeeld geen recht op een werkloosheidsuitkering als ze niet herverkozen worden.”

Riskeert het dossier nu niet op de lange baan te worden geschoven?

“Dat kunnen ze zich denk ik niet veroorloven, willen ze hun geloofwaardigheid niet verliezen. Je kan moeilijk zaken opleggen die voor iedereen gelden behalve voor jezelf. Alleen wil men dat er nu nog snel doorjagen, terwijl daar geen reden voor is. De nieuwe regeling zou toch pas van kracht zijn na de verkiezingen van 2019. Ik denk dat men beter na de zomer tot een goed akkoord komt, dat voor alle parlementen geldt, dan dat er nu nog snel halve of slechte beslissingen worden genomen.”

Maar ook politici zullen langer moeten werken?

“Waarom zou een parlementair niet langer moeten werken als een arbeider of ingenieur dat wel moet, hoor je mensen zeggen. En ze hebben gelijk natuurlijk”, zegt politicoloog Carl Devos (UGent)

Dat moeten de Waalse politici toch zelf beseffen?

“Kijk, dit is het zoveelste dossier waarin Franstaligen gestigmatiseerd worden door N-VA. Laat het duidelijk zijn, de Franstaligen hebben geen probleem met langer werken. Alleen zien we dat in een ruimer debat over het statuut van de parlementsleden. In Wallonië mogen parlementsleden niet meer cumuleren, Vlaanderen is nog niet zo ver. We kunnen toch beter alles in één keer gelijk trekken”, reageert Waals parlementsvoorzitter André Antoine (CDH).

De Walen hebben hier toch een punt?

“Die cumul afschaffen dat komt er ook in Vlaanderen van, veronderstel ik. Maar niet alles in een keer”, zegt Devos. “Ik vrees een beetje dat PS en CDH het pensioendebat vooral aangrijpen om op een slinkse manier van die cumul proberen af te geraken. Dat was een voorstel van Ecolo. Maar de groenen zitten toch niet meer in de meerderheid in Wallonië en PS en CDH zouden er graag vanaf geraken. Door het te betrekken in de discussie over de pensioenregeling zouden ze daar op een propere manier kunnen vanaf geraken en de zwarte piet doorspelen aan Vlaanderen.”

Wat gebeurt er als ze toch geen akkoord bereiken?

“Dan kunnen Vlaanderen en Wallonië desnoods een aparte regeling stemmen. Maar dat zou natuurlijk al te belachelijk zijn. Maar wettelijk gezien zou het kunnen.”

Wanneer kunnen parlementairen nu met pensioen?

“Sinds de verkiezingen van 2016 werd de pensioenleeftijd voor parlementairen verhoogd tot 62 jaar na een loopbaan van 36 jaar. Voordien konden parlementairen na een loopbaan van 20 jaar al op 55 jaar met pensioen. De nieuwe regeling, als ze gestemd geraakt, zou dan ingaan na de verkiezingen van 2019. Dan kunnen parlementairen, net als iedereen, met 67 jaar met pensioen. Na een loopbaan van 45 jaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen