In de eerste Urban Walk in Antwerpen konden wandelaars vorig jaar voor de gerestaureerde Handelsbeurs bezichtigen. In Mechelen opent kunstencentrum Nona voor het eerst haar deuren voor het publiek. © Jan Van der Perre

De stad ontdekken op wandelschoenen in Urban Walk: “Je kan maar beter niet te lang twijfelen”

Na het succes van de Urban Trail komt er op zondag 29 maart nu ook een Urban Walk in Mechelen. Zo’n vijfduizend wandelaars leggen een parcours van tien kilometer af dat hen dwars door verschillende historische gebouwen en bezienswaardigheden leidt. De organisatie telt twee dagen nadat de inschrijvingen van start gingen al meer dan 1.500 deelnemers.

Ward Bosmans

Maar liefst vierduizend lopers deden in december mee aan de Urban Trail. Daarmee is het een van de grootste sportieve evenementen in de Dijlestad. Maar liefst 23 gebouwen, waaronder het gerechtsgebouw en het Predikheren, zetten toen de deuren open voor de lopers en de wandelaars.

Het razend populaire concept is er nu ook apart voor wandelaars. Volgend op de grote belangstelling voor dit soort sportieve, en tegelijkertijd toeristische evenementen wordt nu voor het eerst de Alpro Urban Walk in Mechelen georganiseerd.

© Gil Plaquet

Eerst in Mechelen

“We organiseerden vorig jaar al vier Urban Walks in Vlaanderen”, zegt Greg Braeckman van organisator Golazo. “Omdat de interesse zo groot is, zullen dat er dit jaar zes zijn. Mechelen is daarvan de eerste in het rijtje. Ook in Gent, Antwerpen, Brussel en in twee steden die we later bekendmaken staat een Urban Walk gepland. Dat er veel belangstelling is voor de evenementen, bewijst het aantal personen dat zich al inschreef voor de Urban Walk in Mechelen. Op nauwelijks 48 uur tijd stond de teller al op 1.500 deelnemers. Je kan dus maar beter niet te lang twijfelen als je wil deelnemen.”

De organisatoren beperken het aantal deelnemers tot vijfduizend wandelaars. Om al die mensen in alle comfort door de straatjes, op trappen en door de gebouwen te laten wandelen, vertrekken alle deelnemers verspreid tussen 8.30 en 11.30u. Bij het inschrijven kunt u uw eigen tijdslot kiezen. Het parcours is tien kilometer lang en onderweg wandelt u door gebouwen waar u anders zelden of nooit komt.

© Photo News

Tipje van de sluier

Welke gebouwen dat zijn, willen de organisatoren liever nog even geheimhouden. Speciaal voor deze krant werd toch al een tipje van de sluier opgelicht. De eerste vier locaties die bekendgemaakt worden zijn De Vleeshalle, brouwerij het Anker, het Hof van Busleyden en de nieuwe theaterzaal van kunstencentrum Nona.

Mensen die niet zo thuis zijn in Mechelen, leren met de Vleeshalle de nieuwe culinaire hotspot van de Dijlestad kennen. Bij brouwerij het Anker kunnen dorstige wandelaars genieten van een lekker Mechels biertje. Heel bijzonder bij de passage door het Hof van Busleyden is dat de deelnemers doorheen de tentoonstelling zullen wandelen. De nieuwe theaterzaal van kunstencentrum Nona is zelfs voor de meeste Mechelaars nog onbekend terrein en zet voor het eerst zijn deuren open voor een dergelijk evenement. De start en de finish van de Alpro Urban Walk is voorzien op de Grote Markt. Deelnemen aan het concept kost u 20 euro. In die prijs is niet alleen de wandeling zelf inbegrepen, maar ook versnaperingen voor onderweg en een leuk aandenken.

© Dirk Vertommen

www.alprourbanwalkseries.be