Proximus rolt supersnel internet uit... maar nog niet voor iedereen

© EPA

Proximus verkoopt op zijn nieuwe glasvezelnetwerk abonnementsformules waarbij de downloadsnelheid tot 350 Mbps gaat. Het klopt daarmee Telenet, dat tot maximaal 200 Mbps gaat, maar het aanbod van Proximus is op korte termijn maar beschikbaar voor een beperkte groep residentiële klanten. Bedrijven krijgen voorrang bij de uitrol.

Proximus presenteerde op een druk bijgewoonde persconferentie zijn miljardeninvestering in het netwerk van de toekomst. De operator gaat de glasvezelkabel tot bij de bedrijven en huizen binnenbrengen, waardoor er geen koperkabel meer aan te pas moet komen. Dat maakt veel hogere internetsnelheden mogelijk, op lange termijn zelfs tot boven 40 gigabits per seconde.

Nu al heeft Proximus ruim 6.000 bedrijven rechtstreeks op het glasvezelnetwerk aangesloten en ook in nieuwe residentiële verkavelingen werd de glasvezelkabel al tot in huis getrokken. Vanaf nu gaat Proximus ook bestaande aansluitingen aanpassen, te beginnen in enkele drukbevolkte gebieden. “Enkele duizenden mensen zullen daaraan werken, bij Proximus en bij onderaannemers”, legde CEO Dominique Leroy uit. “We zorgen voor werkgelegenheid en bevorderen economische groei. Daar zijn we trots op.”

© EPA

Bedrijven eerst

De focus blijft in de komende jaren liggen op het aansluiten van bedrijven. Wie hoopt dat Proximus het snelle netwerk binnenkort ook bij hem thuis komt leggen, zal geluk moeten hebben. Over drie jaar wil Proximus bij 7 procent van de gezinnen glasvezel tot in huis gelegd hebben. Over tien jaar moet dat 40 procent zijn en over 15 jaar ruim 50 procent. De uitrol start in Antwerpen, Brussel, Charleroi, Gent, Namen en Roeselare. Exacte cijfers van het aantal gezinnen dat aangesloten wordt, communiceert het bedrijf niet.

Wie landelijk woont, zal het dus moeten stellen met de oude technologie en lagere snelheden. Maar Proximus laat die klanten niet helemaal in de kou staan. “We moeten ook ruraal competitief blijven”, zegt Chief Technology Officer Geert Standaert. “Dus zullen we onze glasvezelkabel dichter bij de klant brengen, maar het laatste stuk zal koper blijven. Doordat we dichter bij de huizen komen, kan de bandbreedte toch nog substantieel naar omhoog: tot 200 à 250 Mbps per huis.” Op die verbetering is het wel nog enkele jaren wachten, want de technologie staat nog niet op punt.

© Photo News

Wie het glasvezelnetwerk in huis krijgt, zal niet extra moeten betalen. “We gaan niet iedereen verplichten om meer te betalen, maar we geven wel de mogelijkheid om de capaciteit te gebruiken in functie van de noden”, legde Leroy uit. Concreet krijgt het bestaande Tuttimus-pakket bij de betrokken Proximus-klanten een snelheidsupgrade zonder meerprijs tot 220 Mbps download en 25 Mbps upload, versus 100 Mbps en 15 Mpbs bij de klanten die nog geen glasvezel in huis hebben. De glasvezelklanten die dat willen, kunnen wel een “boost” kopen tot 350 Mbps download en 50 Mbps upload voor 10 euro per maand.

Telenet: “Ook wij verhogen snelheid”

Dat maakt dat Proximus over Telenet springt qua maximumsnelheid. Maar de concurrent uit Mechelen zit natuurlijk ook niet stil. Telenet is al twee jaar bezig met zijn “grote netwerf”, waarbij het netwerk over heel Vlaanderen een upgrade krijgt. Die vernieuwing heeft al bijna een miljoen huizen bereikt, en tegen 2019 moeten ze alle 3 miljoen afgewerkt zijn. “We zullen dan bekijken hoe we de nieuwe mogelijkheden zullen commercialiseren”, klinkt het bij Telenet.

Het ziet er echter niet naar uit dat Telenet lang lijdzaam zal toezien hoe de concurrent hogere downloadsnelheden aanbiedt. “Momenteel biedt ons snelste product 200 Mbps, maar daarmee benutten we nog niet de volledige capaciteit”, zegt een woordvoerster. Telenet zegt dat het de snelheden zal blijven verhogen, “zoals we altijd al regelmatig hebben gedaan, in functie van de noden van de klant”.

LEES OOK:

Proximus investeert miljarden om supersnel internet aan huis te brengen

Orange België wil meesurfen op supersnel netwerk van Proximus

Mobiel surfen gaat binnenkort 100 keer sneller

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen