Geens pleit voor aanpassing euthanasiewet

© Photo News

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) pleitte in een debat De Zevende Dag voor een “evaluatie” en eventuele aanpassing van de euthanasiewet naar aanleiding van de assisenzaak rond de dood van Tine Nys. “Dit is naar mijn weten de eerste keer dat euthanasie voor de strafrechter komt. Als de aanklacht tegen de artsen gifmoord is, dan zit er een gaatje in de wet en dan moeten we daar iets aan doen.”

Jef Poppelmonde

De minister zei dat vooral het begrip “ondraaglijk lijden” beter moet worden omschreven. “Het is een term die misschien wat nader moet bekeken worden door de wetgever, zodat de interpretatie door de rechtspraak gemakkelijker valt.”

“‘Dit proces toont dat men zorgzaam moet zijn bij het invoeren van nieuwe wetgeving”, ging Geens verder. “Spoedwetgeving is gevaarlijk.”

Tijdens het debat vroegen ook andere experten en opiniemakers rond de tafel - LEIF-arts Patrick Wyffels, kerkjurist Rik Torfs, Raf De Rycke van Broeders van Liefde en Ariane Bazan, hoogleraar klinishce psychologie aan de ULB - net als Geens, om een evaluatie van de euthanasiewet op parlementair niveau.

Eén element dat daarbij op tafel zou kunnen komen, is de vraag of de controlemechanismen vandaag volstaan. Wyffels oordeelt van wel, maar Bazan vindt van niet. Ze pleitte ervoor dat “artsen om advies moeten vragen voorafgaand aan de euthanasie”. “Ik vind ook dat alle drie adviezen die ingewonnen moeten worden, unaniem positief moeten zijn.” Vandaag volstaat het als twee van de drie adviesgevers akkoord gaan met de euthanasie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen