Minister Somers ijvert voor betere bescherming bij gemeenten tegen hackers

Nu de gemeente Willebroek het slachtoffer is geworden van een cyberaanval, gaat Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) steden en gemeenten beter beschermen tegen hackers.

Met de cyberaanval bij de gemeente Willebroek en de West-Vlaamse weefmachineproducent Picanol in gedachten, wil minister Somers meer inzetten op informatie- en cyberveiligheid.

Hij wijst erop dat het belangrijk is voor lokale besturen om zich te wapenen. ‘Lokale besturen staan het dichtst bij de burger en organiseren allerhande dienstverlening. We hebben er dus alle belang bij dat ze beschikken over een robuust en veilig informaticasysteem’, klinkt het.

Audit Vlaanderen, de overheidsinstelling die audits uitvoert bij steden en gemeenten, toont in een doorlichting aan dat er nog werk aan de winkel is. Bij 24 van de 28 onderzochte besturen konden ethische hackers controle krijgen over de volledige IT-omgeving of een belangrijk deel daarvan.

De minister wil nu, onder andere met Audit Vlaanderen, overleg plegen over deze problematiek. Er moet daaruit een draaiboek vanuit met beveiligingsmaatregelen en procedures volgen.

Bart Somers. – Isopix
Meer