Snelle verspreiding coronavirus dwingt China tot extra dag verlof

De Chinese autoriteiten hebben het Chinese nieuwjaarsverlof verlengd om de verspreiding tegen te gaan. Er zijn al bijna 2.744 mensen ziek.

De verspreiding van het coronavirus, dat griepachtige symptomen veroorzaakt maar ook dodelijk kan zijn, blijft escaleren. Intussen zijn in China 2.744 zieken geteld, 461 onder hen zijn in kritieke toestand. Er zijn intussen ook al 80 doden geteld.

Economie ligt stil

De Chinese economie ligt tijdelijk stil. In Wuhan, het epicentrum van de verspreiding, mogen er geen auto’s op straat, mensen doen enkel noodzakelijke verplaatsingen uit angst voor besmetting. Chinezen mogen het land niet uit tot 30 januari. De overheid kondigde een extra verlofdag aan na Chinees Nieuwjaar, om de besmetting in te perken.

Gaminggigant Tencent heeft aan zijn personeel gevraagd om van thuis uit te werken tot 7 februari en online retailer Alibaba heeft de verkoop van te dure gezichtsmaskers aan banden gelegd.

Ook internationaal houdt men het hart vast. Er zijn intussen vaststellingen gedaan in de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan.

Wat is het coronavirus

Het dodelijke virus heeft een incubatieperiode van 1 tot 14 dagen. Het coronavirus is eigenlijke een koepelnaam voor verschillende virussen, de bekendste variant is wellicht SARS. Toch is het virus in veel gevallen erg mild. Vaak gaat het om een gewone verkoudheid.

Deze specifieke variant is voor het eerst gespot in de Chinese stad Wuhan, in de provincie Hubei. Uit Wuhan verspreidde het zich snel naar andere grote steden, zoals Peking, Shanghai Hong Kong. De lokale autoriteiten probeerden te vermijden dat mensen uit Wuhan naar grootsteden zouden trekken. Toch zouden meer dan vijf miljoen mensen zich al buiten de stad hebben verplaatst.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO wilde het coronavirus vorige week nog niet geboekstaafd zien als een globale epidemie. Wel stelde de WHO zich vragen bij de capaciteiten van China om met het coronavirus om te gaan.

Meer