Direct naar artikelinhoud
Staking VRT

Zo laat de VRT-staking zich voelen op uw scherm en op de radio

In december 2019 gingen actievoerders de straat op om te protesteren tegen de bezuinigingen bij de VRT. Nu legt het personeel bij de openbare omroep straks net na middernacht het werk neer voor een 24 urenstaking.Beeld Tim Dirven

Het ontslag van VRT-CEO Paul Lembrechts laat zich vandaag voelen op uw tv-scherm en op de radio. Terwijl VTM en VIER uitpakken met nieuwe programma’s, staan door de 24 urenstaking van de VRT haast uitsluitend herhalingen ingepland op Eén en Canvas.

en

TV

Door de staking wordt de programmatie op televisie aangepast. Op de zenders Eén en Canvas krijgt de kijker maandag vooral herhalingen te zien. Tussen heruitzendingen van onder meer Goed volk, Reizen Waes, Taboe en Witse zendt Eén om 20.40 uur wel het eenmalige Iedereen VRT uit, waarin de drie vakbonden uitleggen waarom ze precies het werk neerleggen.

De vaste afspraak met Thuis op Eén blijft wel staan. Ook de journaals van 13 en 19 uur zullen te zien zijn, zij het in fors ingekorte versie.

Op de jeugdzender Ketnet blijft de programmatie onveranderd, al zal het nieuwsprogramma Karrewiet wel uitgebreid aandacht besteden aan de staking. 

Radio

De werkonderbreking heeft ook een impact op de radio. Daar zullen korte nieuwsbulletins afgewisseld worden met muziek, al zullen de zenders wel elk een verschillend aanbod voorzien. 

Online

Het online aanbod verandert nauwelijks.

Stakingspost

Aan de ingang van het VRT-gebouw staat sinds vanmorgen 7 uur een stakingspost. Fietsers en voetgangers mogen er ongehinderd passeren, maar auto’s worden tegengehouden. Van 12 tot 14 uur is er een solidariteitspiket waar ook vertegenwoordigers van andere sectoren, zoals de cultuursector, verwacht worden.

De aanleiding van de staking is het ontslag van VRT-CEO Paul Lembrechts vorige week. De Vlaamse regering nam die beslissing naar aanleiding van een etterend conflict aan de top van de openbare omroep. Aan het piket klinkt het vandaag bij de vakbonden dat de VRT autonoom moet kunnen werken. “Als de voorzitter dat niet kan, dan zit hij niet op zijn plaats”, zegt Michelle Graus van ACOD.

Hoeveel personeelsleden deelnemen aan de staking, kan Graus niet zeggen. “Maar we kunnen wel zeggen dat onze stakingsoproep heel goed wordt opgevolgd”, klinkt het. De afgelopen dagen lieten enkele VRT-stemmen en -gezichten hun ongenoegen blijken over de stakingsactie. “#Team5to9 en ik staken maandag niet”, schreef MNM-dj Tom De Cock. “Onze zender wordt gekaapt.” Ook Annemie Struyf had kritiek op de staking.

Voorzitter van de raad van bestuur Luc Van den Brande laat in een reactie weten dat hij de autonomie van de VRT altijd heeft verdedigd, en dat hij dat ook zal blijven doen. Hij beklemtoont dat de autonomie verder versterkt is bij de hervormingen die eind jaren 90 werden doorgevoerd toen hij Vlaams minister-president was. “En ik wil dat zo houden”, aldus Van den Brande.