Direct naar artikelinhoud
LiveCoronavirus

Live - Coronavirus verspreidt zich sneller dan verwacht, nu 2.794 besmettingen geteld wereldwijd

Live - Coronavirus verspreidt zich sneller dan verwacht, nu 2.794 besmettingen geteld wereldwijd
Beeld REUTERS

De dodentol en het aantal besmettingen van het coronavirus in China loopt verder op. Intussen zijn 80 mensen aan het virus overleden. Drastische maatregelen moeten de verspreiding van het coronavirus voorkomen. Volg de laatste ontwikkelingen in deze liveblog.

en

Steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Download hier onze app 

De feiten op een rij:

• Er zijn wereldwijd 2.794 mensen besmet met het coronavirus, voornamelijk Chinezen. 80 mensen zijn overleden.

• Het virus is ondertussen opgedoken in 15 landen, waaronder de VS (3 patiënten) Canada (1 patiënt) en Frankrijk (3 patiënten).

• Het virus ontsproot in de Chinese miljoenenstad Wuhan, daar vallen ook de meeste doden. De stad is afgesloten om verdere verspreiding tegen te gaan.

• Verschillende landen nemen strenge maatregelen. Mongolië sluit de grens met China en Maleisië voert een inreisverbod in voor mensen uit Hubei.

• Er is geen reden tot paniek in België: het virus is (vooralsnog) helemaal geen dodelijk ‘killer virus’.

Live

  1. 'Corona-virus kan Corona-bier van AB InBev schaden'

    De uitbraak van het corona-virus zou weleens zeer schadelijke gevolgen kunnen hebben voor het gelijknamige bier van brouwerij AB Inbev. Corona is het meest verkochte buitenlandse premiumbier in China. Of de ziekte afstraalt op het bier, valt nog af te wachten, schrijft De Tijd.  Maar AB Inbev houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

    Beeld REUTERS
  2. Wat is het coronavirus?

  3. Eerste dode in Peking

    In de Chinese hoofdstad Peking is een eerste dode gevallen door het coronavirus. Dat hebben de autoriteiten laten weten. Het gaat om een 50-jarige man. Hij bezocht eerder deze maand de miljoenenstad Wuhan, het epicentrum van de virusuitbraak. Na zijn terugkeer naar de hoofdstad kreeg hij koorts. Hij overleed vandaag.

  4. WHO schat internationale dreiging coronavirus voortaan in als "hoog"

    De Wereldgezondheidsorganisatie schat de internationale dreiging van het coronavirus voortaan in als "hoog". De voorbije dagen noemde ze de dreiging steeds "matig", maar dat gebeurde door "een foute formulering", zegt de WHO vandaag.

    Tot nu toe communiceerde de WHO dat het risico "zeer hoog is in China, hoog op regionaal niveau en matig op internationaal niveau". "Dat was een foute formulering", zegt een WHO-woordvoerder in Genève nu. "We hebben die gecorrigeerd."

    Beeld EPA
  5. ‘Eerst word je meegezogen in de paniek, daarna neemt de ratio het weer over’

    De Chinese miljoenenstad Wuhan waar de uitbraak van het coronavirus begon, is afgesloten van de buitenwereld. Alleen wie de sluipwegen kent, kan er nog uit. Correspondent Leen Vervaeke kon de stad nog wel in

  6. Al zes stalen onderzocht op coronavirus in ons land

    Er is nog geen melding van een besmetting in ons land, maar er werden de afgelopen dagen wel al zes stalen getest op het coronavirus. Die bleken uiteindelijk negatief. Het UZ Leuven onderzoekt momenteel nog “een aantal binnengebrachte stalen”, maar wil niet kwijt hoeveel het er zijn.

  7. Belgen in Chinese provincie Hubei kunnen gerepatrieerd worden

     De Belgen die momenteel in de Chinese provincie Hubei verblijven, kunnen indien ze dat wensen gerepatrieerd worden. Dat bevestigt Buitenlandse Zaken. Het zou gaan om een vijftiental Belgen. De repatriëring gebeurt volledig op vrijwillige basis. De Belgen moeten zo snel mogelijk laten weten of ze geïnteresseerd zijn”, klinkt het.

  8. Eerste geval bevestigd in Cambodja

     Ook in Cambodja is nu een geval van het coronavirus bevestigd. Het gaat om een zestigjarige Chinese man die op 23 januari is aangekomen in de kuststad Sihanoukville, vanuit de Chinese stad Wuhan. 

    Zaterdag toonde de man de eerste symptomen van het virus, en vandaag testte hij positief, aldus de woordvoerder van het Cambodjaanse ministerie van Gezondheid, Ly Sovann.

    Beeld REUTERS
  9. Olympisch kwalificatietoernooi basket verplaatst naar Belgrado

    Een van de vier olympische kwalificatietoernooien in het vrouwenbasket zal omwille van het coronavirus niet zoals gepland doorgaan in het Chinese Foshan, iets meer dan 1.000 kilometer ten zuiden van Wuhan. 

    Het toernooi, dat plaatsvindt van 6 tot 9 februari, wordt verplaatst naar de Servische hoofdstad Belgrado. Dat heeft de Internationale Basketbalfederatie (FIBA) maandag aangekondigd. China, Spanje, Groot-Brittannië en Zuid-Korea treden er aan. 

    Oostende organiseert ook één van de olympische kwalificatietoernooien. Van 6 tot 9 februari nemen de Belgian Cats het in de Versluys Dôme op tegen Japan, Canada en Zweden.

  10. 'Mogelijk al meer dan 40.000 mensen besmet'

    Meer dan 40.000 mensen zouden nu al besmet kunnen zijn met het coronavirus. Dat zeggen wetenschappers van de Universiteit van Hongkong (HKU) op basis van berekeningen.

    In totaal zijn in China 2.744 gevallen officieel bevestigd. Maar volgens de onderzoekers kan het werkelijke aantal vele malen hoger liggen. Op het Chinese Nieuwjaar, afgelopen zaterdag, zou het aantal besmettingen tussen de 25.000 en 26.000 liggen. Rekening houdend met de incubatieperiode zouden dat er theoretisch gezien al 44.000 kunnen zijn.

    "We moeten ons voorbereiden op het feit dat dit een wereldwijde epidemie wordt", zegt Gabriel Leung, hoofd van het onderzoeksteam. Volgens Leung zou het aantal besmettingen bovendien elke zes dagen kunnen verdubbelen.

    Volgens Leung volstaan de maatregelen van de Chinese overheid niet. "Er moeten zo snel mogelijk drastische maatregelen komen om de volksverhuizingen te beperken."

    Onderzoeker Gabriel Leung.Beeld AP
  11. Al 5 gevallen in de VS

    In de Verenigde Staten zijn nu al vijf gevallen van besmetting met de variant van het coronavirus vastgesteld. Dat meldt NBC News op gezag van de medische autoriteiten.

    Het gaat om patiënten in Arizona, Californië (2), de staat Washington en Illinois. Ze zijn allen onlangs naar het Chinese Wuhan gereisd en bevinden zich in ziekenhuizen in isolatie.

  12. Cambodja bevestigt eerste besmetting

    Cambodja heeft een eerste geval van het coronavirus in het land bevestigd. Dat heeft minister van Volksgezondheid Mam Bunheng verklaard.

    De patiënt is een Chinees staatsburger in de kuststad Sihanoukville.

  13. Burgemeester van Wuhan slaat mea culpa

    Burgemeester Zhou Xianwang heeft tegenover de Chinese staatstelevisie CCTV toegegeven fouten gemaakt te hebben. Dat meldt de krant 'China Daily'.

    De burgervader zei in te zien dat de bevolking "ontevreden" is over de communicatie van de plaatselijke regering. Zhou zei te hebben "gefaald in het tijdig geven van relevante informatie" en "onvoldoende waardevolle informatie te hebben gebruikt om ons werk te verbeteren".

    Als verzachtende factor voegde Zhou eraan toe dat hij slechts relevante informatie mag geven als er daarvoor "toestemming" is.

    De burgemeester zei dat de plaatselijke leiders desnoods ontslagen willen worden als dat zou helpen om greep te krijgen op de ziekte, en om de verontwaardiging bij de bevolking te verzachten. 

    Beeld AFP
  14. Chinese premier aangekomen in Wuhan

    De Chinese premier Li Keqiang is aangekomen in de centrale Chinese stad Wuhan, epicentrum van de besmetting. Dat heeft het officiële persbureau Xinhua gemeld. Li zal er de "inspanningen ter preventie en controle" van de uitbraak "inspecteren en leiden".

    Chinees premier Li Keqiang bij een veldhospitaal in Wuhan.Beeld EPA
  15. Verschillende landen evacueren hun inwoners

    De Spaanse regering evacueert 20 landgenoten uit de Chinese provincie Hubei. Ook het Verenigd Koninkrijk zal evacueren, maar hoeveel Britten er in Hubei zijn is niet bekendgemaakt.

    De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian zei dat zijn land een evacuatie via de lucht overweegt. Dat zou middenin de week gebeuren.

    Duitsland roept zijn onderdanen op "onnodige reizen" naar China te uit te stellen of te annuleren. Het land overweegt ook een mogelijke evacuatie uit Wuhan van Duitsers als die dat wensen.

  16. Hoofd WHO in Peking aangekomen

    Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is in Peking aangekomen om persoonlijk poolshoogte te nemen van de jongste ontwikkelingen met betrekking tot het nieuwe coronavirus.

    De topman van de WHO zal ontmoetingen hebben met regeringsambtenaren en andere deskundigen die aan crisismanagement in verband met de verspreding van het nieuwe coronavirus doen.

    Of hij al dan niet naar Wuhan zal reizen, het epicentrum van de besmetting, is onduidelijk.

    Tedros Adhanom Ghebreyesus.Beeld Reuters
  17. Bedrijven vragen personeel thuis te werken

    In een poging om het coronavirus in te dijken, vragen verschillende grote Chinese bedrijven aan hun personeel om na de vakantie voor het Chinese Nieuwjaar een week lang van thuis uit te werken. 

    Onder andere Alibaba Group Holding, met meer dan 100.000 werknemers, heeft deze oproep gelanceerd. De maatregel geldt ook voor het personeel in Hongkong, Taiwan en Macau.

    Eerder maakte de overheid al bekend dat de vakantie met drie dagen verlengd wordt, tot en met 2 februari. 

  18. Niet meer reizen van Rusland naar China

    Russische touroperators zijn gestopt met de verkoop van reizen naar China en vervoeren enkel nog toeristen die vanuit China terug naar huis komen. Op dit moment bevinden zich ongeveer 7.000 Russische toeristen in China.

    Rusland heeft nog geen gevallen van het coronavirus bevestigd. 

  19. Maleisië bant bezoekers uit Wuhan

    Maleisië heeft een tijdelijk inreisverbod opgelegd aan mensen uit Wuhan en de provincie Hubei. Het land hoopt op die manier de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

    Tot nu toe zijn in Maleisië 4 gevallen van het nieuwe virus vastgesteld.

    Een infobord waarschuwt voor het coronavirus in de luchthaven van Kuala Lumpur, Maleisië.Beeld EPA
  20. Europese beurzen lager

    De Europese beurzen zijn de week met forse verliezen gestart. Er is groeiende ongerustheid over de impact van het coronavirus, ook bij beleggers. De Bel20 ging bij opening meer dan 1,4 procent in het rood.

    De Stoxx Europe 600 index daalde 1,5 procent bij opening. De sterindexen in Londen, Parijs en Amsterdam tekenen gelijkaardige verliezen op bij opening. 

  21. Gokparadijs Macau weigert bezoekers uit Hubei

    De autoriteiten in de Chinese autonome regio Macau weert bezoekers uit de Chinese provincie Hubei. Dat geldt ook voor mensen die de provincie de afgelopen twee weken hebben bezocht. Als mensen kunnen bewijzen niet besmet te zijn, krijgen ze wel toegang.

    De stadstaat is vooral bekend om zijn grote casino's. Die moeten het erg hebben van rijke Chinezen die in deze tijd van het jaar komen gokken. De uitbraak van het coronavirus betekent dus een enorme klap voor de economie van het gokcentrum.

    Volgens officiële cijfers waren er zondag 80 procent minder Chinese bezoekers in Macau dan vorig jaar tijdens de derde dag van de Chinese nieuwjaarsvakantie. 

    Voetgangers in Macau.Beeld AFP
  22. China maakt 8 miljard euro vrij voor bestrijding coronavirus

    China trekt ruim 60 miljard yuan (bijna 8 miljard euro) uit voor de bestrijding van het coronavirus. Dat maakte het Chinese ministerie van Financiën maandag bekend. 

  23. Mongolië sluit grens met China

    Mongolië sluit per direct de grenzen met buurland China vanwege het coronavirus. Dat meldt het Mongoolse persbureau Montsame. De regering wil zo het virus buiten de deur houden. Vooralsnog zijn er geen besmettingen gemeld in Mongolië.

    Ook sluit de regering alle onderwijsinstellingen in het land. Tot 2 maart gaan universiteiten en scholen dicht.

    Beeld Getty Images
  24. Olieprijs daalt

    De prijs van ruwe olie gaat omlaag. Beleggers vrezen dat de snelle opmars van het coronavirus zal wegen op de vraag naar olie. 

    Een vat olie van Noordzeesoort Brent zakte tijdens de vroege handel met 1,34 dollar tot 59,35 dollar. Een vat olie van de Amerikaanse WTI-soort werd 1,27 dollar goedkoper, tot 52,92 dollar.

  25. 'Wie geen symptomen heeft, kan toch anderen besmetten'

    De Nationale Gezondheidscommissie van China waarschuwt dat het nieuwe coronavirus zich mogelijk nog sneller gaat verspreiden dan nu al het geval is. Volgens Ma Xiaowei, directeur van de commissie, kunnen mensen die het virus dragen maar zelf geen symptomen hebben toch anderen besmetten. De incubatieperiode kan variëren van 1 tot 14 dagen, klinkt het nog.

    "De epidemie gaat nu een ernstigere en complexere periode in", zei Ma gisteren op een persconferentie in Peking. "Het ziet er naar uit dat het nog een tijd zal doorgaan, en het aantal gevallen kan aanzienlijk toenemen."

    Ma Xiaowei.Beeld REUTERS
  26. Virusvrees zet Nikkei fors lager

    De Japanse aandelenbeurs is met een fors verlies begonnen aan de laatste week van januari. De vrees dat de uitbraak van het coronavirus in China moeilijker is in te dammen dan gehoopt en het snel oplopende dodental zorgden voor een negatieve stemming. Vooral bedrijven in de toeristische sector stonden onder druk door de verwachting dat mensen minder zullen gaan reizen vanwege het coronavirus.

    De hoofdindex in Tokio, de Nikkei 225, eindigde uiteindelijk 2 procent lager op 23.343,51 punten en gaf daarmee de winst sinds het begin van 2020 uit handen. Luchtvaartmaatschappij Japan Airlines verloor 3,9 procent. De Japanse makers van beschermingsproducten en mondmaskers zaten in de lift. Azearth and Airtech Japan dikten 23,7 en 17,1 procent aan.

    De beurzen in Shanghai, Hongkong en Seoel waren gesloten vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar.

    Beeld AFP
  27. Eerste dode in provincie Hainan

    De Chinese provincie Hainan heeft bevestigd dat een 80-jarige vrouw overleden is nadat ze besmet werd met het coronavirus. Het is het eerste dodelijke slachtoffer in de provincie, zo meldt de Chinese staatstelevisie.

  28. Japan stuurt chartervlucht naar Wuhan

    Japan is het derde land dat een chartervlucht naar het Chinese Wuhan stuurt om mensen uit de stad te halen waar het coronavirus onlangs uitbrak. Alle Japanners die in de stad aanwezig zijn en terug willen naar Japan kunnen met het vliegtuig mee. Eerder kondigden de Verenigde Staten en Frankrijk vergelijkbare maatregelen aan. In die landen is het virus al bij mensen vastgesteld.

  29. Ziekenhuizen sturen mogelijk besmette patiënten naar huis

    De stad Wuhan krijgt het coronavirus maar moeilijk onder controle. Ziekenhuizen komen bedden te kort en zelfs voor de verpleegkundigen zijn er niet genoeg chirurgische mondkapjes, met alle gevolgen van dien voor de patiënten. Patiënten die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, worden naar huis gestuurd. 'Niemand wil ons helpen.'

    Lees: Chinese ziekenhuizen sturen patiënten die mogelijk besmet zijn naar huis: ‘Er zijn geen bedden meer’

    Beeld AFP
  30. 959 medische teams naar Wuhan

    De Chinese autoriteiten hebben ondertussen 959 medische teams uit andere provincies naar de stad Wuhan gestuurd, waar het virus uitbrak. Intussen zijn al 80 mensen aan het virus overleden. 2.744 anderen zijn ziek, van wie sommigen kritiek. De medische teams zijn afkomstig uit zeven provincies in het land.

    De ziekenhuizen in Wuhan liggen overvol met mensen die medische hulp willen, terwijl artsen en verpleegkundigen de klok rond werken om hen te helpen, zo blijkt uit berichten in de media en uit filmpjes die patiënten en hun familie posten op sociale media.

    De Chinese premier Li Keqiang is vandaag op bezoek in Wuhan.

  31. Vakantie Chinees nieuwjaar verlengd

    Peking heeft beslist het Chinese Nieuwjaarsverlof met 3 dagen te verlengen tot 2 februari. De maatregel moet helpen om de epidemie van het coronavirus in te dijken.

    "Deze maatregel wordt genomen om verzameling van mensen te voorkomen en zo de verspreiding van de epidemie te stoppen", zei de Chinese regering in een verklaring. De Chinezen zouden oorspronkelijk op vrijdag 31 januari weer aan het werk gaan, na zeven feestdagen. Honderden miljoenen Chinezen trokken voor het feest op reis.

  32. Directeur WHO naar China

    De directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gaat naar China om er met de autoriteiten te praten over hoe de coronavirusepidemie kan worden bestreden. Dat heeft hij zelf aangekondigd via Twitter.

    "Ik ben op weg naar Peking voor een ontmoeting met de regering en gezondheidsexperts (...). Mijn collega's van de WHO en ikzelf willen de meest recente ontwikkelingen begrijpen en onze samenwerking met China versterken door extra bescherming te bieden tegen de epidemie", verklaarde Tedros Adhanom Ghebreyesus.

    Twitter bericht wordt geladen...

  33. Aantal doden loopt op tot 80

    In China zijn nu al 80 mensen overleden als gevolg van het coronavirus. In de provincie Hubei werden 24 nieuwe sterfgevallen geregistreerd, zo blijkt uit een nieuwe balans van de plaatselijke autoriteiten. Het aantal besmettingen is met 769 nieuwe meldingen gestegen naar 2.744.

    De meeste doden zijn gevallen in de stad Wuhan, waar het longvirus uitbrak. Zeker 461 patiënten verkeren in kritieke toestand.