Direct naar artikelinhoud
PolitiekUpdate

PS sluit deur voor N-VA: ‘Op een bepaald moment heeft het lang genoeg geduurd’

PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld Photo News

PS gooit de deur voor N-VA dicht. Voorzitter Paul Magnette zegt aan VTM Nieuws dat het onmogelijk is om een akkoord te bereiken. ‘De PS toont haar goede wil, maar Bart De Wever maakt geen enkel compromis.’ Eerder op de dag zei N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij de indruk heeft ‘dat de PS geen regering wil met een meerderheid in Vlaanderen’. 

en

De talrijke vergaderingen tussen de PS en de N-VA hebben geen toenadering opgeleverd. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette gezegd na afloop van het PS-partijbureau. De PS lijkt daarmee definitief de stekker uit de paars-gele piste te trekken.

Informateurs Joachim Coens (CD&V) en George-Louis Bouchez (MR) trekken morgen met hun eindverslag naar de koning. Intussen hebben de twee grootste partijen, PS en N-VA, achter de schermen druk vergaderd. Maar die vergaderingen hebben weinig opgeleverd, zo blijkt.

Video wordt geladen...

“We hebben een dertigtal vergaderingen met de N-VA gehad en dat heeft tot niets geleid. Aan de onderhandelingstafel toont de PS haar goede wil, maar Bart De Wever maakt geen enkel compromis. Op een bepaald moment heeft het lang genoeg geduurd. Het is onmogelijk om een akkoord te vinden”, aldus Magnette.

De PS-voorzitter vindt dan ook dat het weinig zin heeft om eventueel samen met De Wever de rol van het duo Coens-Bouchez over te nemen. “Dat zou tot niets leiden”, klinkt het. “Als men een regering wil maken zonder de PS, moet men dat maar doen, maar je kan aan de PS niet vragen om een rechtse politiek te voeren. We willen een sociaal antwoord geven op de uitdagingen die zich voordoen en niet de lijn van de vorige regering, die is afgestraft door de kiezers, voortzetten”, aldus nog Magnette.

Wie zit in welke formule?

De paars-groene coalitie zou opgebouwd zijn rond drie politieke families: de socialisten (PS en sp.a), de liberalen (Open Vld en MR), en de groenen (Groen en Ecolo).

CD&V en/of cdH kunnen de paars-groene ploeg versterken met extra zetels. Dan wordt het een regenboogcoalitie of Vivaldi-coalitie.

Bij een paars-gele coalitie komt N-VA aan boord. Dan besturen liberalen (Open Vld en MR), socialisten (PS en sp.a) en N-VA. Mogelijk aangevuld met CD&V. De groenen vallen af in dit scenario.

‘De baas zijn’

Bart De Wever had voor aanvang van het N-VA-partijbestuur ook al kort gereageerd op de formatievorming. “Ik heb de indruk dat de PS geen regering wil met een meerderheid in Vlaanderen. Ze willen liever een regering waarin zij de baas kunnen zijn”, klonk het toen. 

De Wever zei zelf bereid te blijven “zijn verantwoordelijkheid te nemen. Maar het informateurschap is niet iets waar je voor solliciteert.”

N-VA-voorzitter Bart De Wever.Beeld BELGA

Een aantal verklaringen uit PS-hoek leken de kloof tussen beide partijen ook niet te verkleinen. Zo stuurde PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej afgelopen weekend aan op een regering zonder N-VA. “Wat is het resultaat van een regering met N-VA? Een Vlaams Belang dat van 3 naar 18 zetels is gegaan in het federaal parlement”, zei de PS’er.

De vraag is nu wie de koning dinsdag het veld instuurt na het duo Coens-Bouchez. “Ik ga daar geen commentaar op geven. We zullen zien wat het paleis beslist nadat men de partijvoorzitters gehoord heeft. Het informateurschap is geen opdracht waarvoor je solliciteert”, aldus De Wever. De N-VA-voorzitter blijft wel bereid “zijn verantwoordelijkheid op te nemen”.

Pensioenen

Lorin Parys had vanmorgen in De ochtend op Radio 1 nog herhaald dat het de N-VA menens is om iets te doen aan de laagste pensioenen. “Als je je leven lang gewerkt hebt, en je komt dan tot de vaststelling dat je enkel recht hebt op een schamel pensioen, dan moeten we een inspanning leveren om dat te veranderen.”

Zo’n ingreep moet volgens Parys wel gebeuren binnen een afgesproken budgettair kader “én binnen het kader van hervormingen die ons uit de problemen moeten halen”. “Het doorbreken van het institutionele status quo hoort daar bij. Als België sukkel je van de ene crisis in de andere, het is een kwestie van gezond verstand dat je daar iets aan doet. Als men daar neen op blijft zeggen, dan is dat enkel omdat men op een regering zonder Vlaamse meerderheid rekent, die wat inschikkelijker zou zijn.”

Waals minister-president Elio Di Rupo gaf aan nog steeds niet onder de indruk te zijn van de opening die de N-VA leek te maken. Bart De Wever “heeft nooit over een pensioen van 1.500 euro gesproken, wel over minimumpensioenen. Die minimumpensioenen verhogen, dat is wel het minste dat we kunnen doen”, zei hij vanmorgen op de Franstalige nieuwszender LN24. De N-VA laat proefballonnetjes op, aldus Di Rupo. “Mijn aanvoelen is dat ze alles doet om aan te tonen dat het onmogelijk is om een federale regering te vormen.”