Deutsche Bank-medewerkers betaalden 1,1 miljoen dollar om Saoedisch ‘adviseur’ als klant te houden

Volgens intern onderzoek bij Deutsche Bank heeft de bank 1,1 miljoen dollar betaald om de vermogensbeheeractiviteiten van een adviseur van het Saoedische koningshuis veilig te stellen. Dat schrijft de Britse zakenkrant Financial Times (FT) die het onderzoek kon inkijken.

De feiten gaan terug tot in 2011 en 2012. Toen hebben de werknemers van Deutsche Bank niet alleen geld overgemaakt naar de familie van de Saoedische adviseur, maar ze regelden ook een stage en een seminarie in een Zwitserse skioord.

De bank maakte in totaal 1,1 miljoen dollar over in vier betalingen aan een offshorebedrijf in de Britse Maagdeneilanden dat onder het beheer van de vrouw van de adviseur stond. Een van de betalingen werd een ‘retrocessie’ genoemd, terwijl de andere de stempel van ‘goodwill-betaling’ kreeg.

Een retrocessie is een controversieel, maar ingeburgerd type van betaling aan een persoon die een rijke klant introduceert. Een soort van vindersloon, dus. De vrouw van de adviseur stond in een e-mail foutief omschreven als zo’n belangrijke intermediair om de betaling te verantwoorden.

Stage en luxeseminarie

Daarnaast dwong de Saoediër de bank om zijn nicht een stage aan te bieden aan haar hoofdkantoor in Londen, en om – tegen haar beleid in – voor haar reis- en verblijfskosten te betalen. Anders zou de bank ‘de hele klantenrelatie in gevaar brengen’, aldus de adviseur.

Een gelijkaardig verhaal met zijn dochter die de ‘Next Generation Seminar’ mocht bijwonen – een seminarie in een Zwitsers skioord voor de kinderen van superrijken – ook al was ze eigenlijk te jong. De bank betaalde haar reiskosten, opnieuw in strijd met het beleid.

De adviseur in kwestie maakt deel uit van het Huis van Saoed, een van de rijkste families ter wereld. Hij was klant bij Deutsche Bank van 2010 tot 2016, goed voor 500 miljoen euro in activa.

Project Dastan

‘Dit was een actie van een klein aantal personen die in strijd met ons beleid handelden’, reageerde Deutsche Bank aan FT. ‘We zijn erop gestoten en hebben het zelf aan de toezichthouders en betrokken klanten gerapporteerd. We hebben op gepaste wijze de werknemers aangepakt. Er zijn ook verbeteringen doorgevoerd om in de toekomst gelijkaardige situaties te voorkomen.’

Deutsche Bank voerde zijn onderzoek uit van 2014 tot 2016. ‘Project Dastan’ – dat was de codenaam – was aanvankelijk gericht op zogenaamde ‘relationship hires’, het aanwerven van vrienden en familieleden.

Koppen rollen

Na het schandaal werden vijf werknemers ontslagen. De bank annuleerde hun uitstaande bonussen.

Serene El Masri, hoofd van vermogensbeheer in het Midden-Oosten en Afrika, diende enkele dagen later haar ontslag in. El Masri werkt nu voor de Zwitserse privébank Union Bancaire Privée als directeur van de Monaco-tak.

Ook Danny Bower, directeur van zakenstrategie en ontwikkeling aan Deutsche Bank Suisse, pakte zijn biezen. Hij is nu aan de slag bij het Britse Barclays in Zwitserland als chief risk officer. De bank was op de hoogte van de controverse toen ze hem aannam.

Nog een andere werknemer, Marco Bizzozero – toen hoofd van vermogensbeheer voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika – verloor zijn bonus en stapte enkele maanden later op. Hij is nu CEO Vermogensbeheer bij UniCredit.

Twee van de ontslagen werknemers werden door de bank aangegeven voor omkoperij en verduistering. Dat onderzoek loopt nog, maar beiden sleepten de bank voor de rechter voor onrechtmatig ontslag. Ze kregen hun gelijk.

Lees ook:

Meer