Direct naar artikelinhoud
Onrust Midden-OostenUpdate

Raketten treffen Amerikaanse ambassade Bagdad, mogelijk gewonden

De Amerikaanse ambassade in Bagdad.Beeld AFP

De Amerikaanse ambassade in Bagdad is zondagavond geraakt bij een raketaanval. Lokale media melden dat er drie gewonden zijn gevallen, maar dat heeft de Amerikaanse regering niet bevestigd.

Rond het avondeten werden er vijf raketten afgevuurd in de richting van de Groene Zone, een zwaarbeveiligde wijk in Bagdad waar veel ambassades en overheidsgebouwen staan. Eén van de raketten trof een eetgelegenheid op het terrein van de Amerikaanse ambassade. De groene zone is geregeld het doelwit van raketaanvallen, maar voor zover bekend is het de eerste keer dat de Amerikaanse ambassade daarbij getroffen is.

De VS dringen er volgens persbureau AFP bij Irak op aan om beter voor de veiligheid te zorgen, omdat er de afgelopen maanden al meerdere aanvallen op Amerikaanse instellingen zijn geweest. “We vragen Irak om zijn verplichtingen na te komen.” De Iraakse premier Mahdi heeft de aanval veroordeeld en zegt dat de veiligheidsdiensten onderzoek doen naar de aanslag. Het is nog onduidelijk wie de raketten heeft afgevuurd.

Jongeren

Het is al maanden onrustig in Bagdad. Sinds oktober wordt er gedemonstreerd tegen de regering door voornamelijk jongeren die het zat zijn dat er geen werk voor hen is en ze regelmatig zonder stromend water en elektriciteit zitten, terwijl het land veel geld verdient met olie. Sinds de Iraanse generaal Soleimani is geliquideerd bij een Amerikaanse raketaanval in Bagdad, zijn de spanningen alleen maar toegenomen. Premier Mahdi heeft zijn ontslag al ingediend, maar een opvolger moet nog worden gevonden. 

Jongeren demonstreren zondag op het Tahrirplein in Bagdad tegen de regering.Beeld AP