Superbelegger Warren Buffett opgelicht door Amerikaans koppel

De oprichters van DC Solar, een bedrijf dat zonnegeneratoren maakt, bekenden deze week schuld aan een piramidespel van 900 miljoen dollar. 377 miljoen daarvan komt op het conto van Warren Buffetts investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway.

Het koppel, Jeff (49) en Paulette (46) Carpoff, kreeg 2,5 miljard dollar tussen 2011 en 2018 voor de plaatsing van mobiele zonnegeneratoren. Die moesten dienen als noodstroom bij gsm-masten en sportevenementen. De generatoren geven recht op belastingverlagingen, wat veel investeerders aantrok.

Het probleem was echter dat de helft van de 17.000 beloofde generatoren niet bestond. Het grootste gedeelte van het opgehaalde geld ging dan ook naar dure huizen, een aandeel in een privévliegtuigenbedrijf, een feestje waar de rapper Pitbull optrad en ten minste 150 auto’s. Bij een raid op het huis van het koppel werd 80.000 dollar in cash gevonden.

Bijna alle autos, waaronder een Pontiac uit 1987 die nog van acteur Burt Reynolds is geweest, zijn door de FBI geveild in oktober en brachten 8 miljoen dollar op.

30 jaar

De advocaat van Jeff Carpoff laat weten dat zijn cliënt ‘spijt heeft dat het bedrijf begon met de bedoeling om schone energie en belastingverlagingen aan grote bedrijven te geven, maar faalde en tot gevolg had dat hij een aantal criminele daden stelde.’ Jeff krijgt tot 30 jaar celstraf, Paulette 15 jaar.

Naast Berkshire Hathway investeerden ook onder andere de verzekeringsmaatschappij Progressive, de bank East West Bancorp en de verfproducent Sherwin-Williams in het product.

Meer