Europese beurzen beleven slechtste dag in 2 maanden door angst voor coronavirus

De Europese beurzen zijn op schema om hun slechtste dag in twee maanden mee te maken. Beleggers maken zich zorgen over de potentiële economische schade van het snel verspreidende coronavirus.

Het dodental van de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China steeg tot 81 en het virus verspreidde zich naar meer dan 10 landen, waaronder Frankrijk, Japan en de Verenigde Staten. Er worden steeds meer vragen gesteld over China’s capaciteit om de epidemie te beheersen. Dat alles heeft zijn effect op de markten. Beleggers nemen hun toevlucht tot ‘veilige’ activa zoals goud en staatsobligaties.

De pan-Europese STOXX 600 opende maandagmorgen 1,7 procent lager nadat hij vorige week een recordhoogte bereikt had.

De meeste beurzen zijn de voorbije weken tot recordhoogtes geklommen, dankzij een nieuwjaarsrally en de afkoeling in de handelsoorlog tussen de VS en China. Nu is er onzekerheid in de markt geslopen door de virusepidemie, wat het een perfect moment maakt om te verkopen.

Daardoor kleuren zowat alle indexen rood. Luchtvaartmaatschappijen, hotels en luxemerken noteerden de scherpste dalingen doordat de Chinese overheid de nieuwjaarsvakantie verlengde in een poging om de verdere verspreiding van het virus in te dammen.

Franse luxe afgestraft

De Franse CAC 40, waarop de 40 grootste bedrijven van Frankrijk genoteerd staan, deed het heel slecht, doordat grote kleppers zoals LVMH, Christian Dior, Hermes en Kering elk een duik van meer dan 3 procent maakten. Makers van luxegoederen zijn zwaar afhankelijk van de Chinese vraag.

Andere luxemerken zoals Burberry Group Plc, en de Zwitserse horlogemakers Swatch & Richemont daalden respectievelijk 2,7 procent en 4,6 procent.

De Europese grondstoffenindex is bezig aan de slechtste dag in zes maand, doordat gevreesd wordt voor de groei in China, de grootste metaalverbruiker ter wereld.

Luchtvaartmaatschappijen Air France, Lufthanse en IAG verloren ook hoogte, samen met de cruise-organisator Carnival Corp en de hotelgroep Accor. Daardoor noteerde ook de reis- en vrijetijdsindex zijn slechtste resultaat in 7 weken

Ook de bel 20 staat 2,18 procent in het rood.

Meer