Direct naar artikelinhoud
Holocaust

Vlaams Belang niet welkom op Holocaust-herdenking na druk van Brussels parlement

PS'er Rachid Madrane, voorzitter van het Brussels parlementBeeld BELGA

De voorzitter van het Brussels Parlement en alle fractievoorzitters, behalve N-VA, dreigden met een boycot van een holocaustherdenking, omdat ook het Vlaams Belang er het woord zou krijgen. Vlak voor de ceremonie plooide de organisator voor de druk.

75 jaar na de bevrijding van nazikamp Auschwitz organiseerde de Vereniging ter nagedachtenis aan de Holocaust een ceremonie ter ere van de slachtoffers van het nazisme. Alle Brusselse volksvertegenwoordigers waren uitgenodigd en elke fractievoorzitter mocht kort een woordje doen. Een kwartier voor de ceremonie verstuurde Rachid Madrane (PS), voorzitter van het Brussels Parlement, een persmededeling waarin hij dreigde met een boycot als ook de Vlaams Belang-fractie het woord zou krijgen. 

“Als de toespraak door een lid van een extreemrechtse partij wordt gehandhaafd, zullen de parlementsvoorzitter en de fractieleiders van de voorgenoemde partijen de ceremonie niet bijwonen”, zo staat in de mededeling. Alle partijen steunden de mededeling, behalve N-VA. 

“Een externe organisatie kiest zelf wie ze uitnodigt”, zegt Brussels Parlementslid voor N-VA Gilles Verstraeten. Bij de start van de ceremonie stuurde de organisatie een bericht de wereld in dat alle politieke fracties het woord zouden krijgen, behalve Vlaams Belang. “Ik wou niet het hele Brusselse Parlement tegen mij krijgen omwille van een parlementair van Vlaams Belang”, zegt Marcel Zalc, voorzitter van de Vereniging ter nagedachtenis aan de Holocaust.

Op dat moment was al duidelijk dat het Vlaams Belang niet aanwezig was op de ceremonie. In het Brussels Parlement telt de Vlaams Belang-fractie maar één lid, Dominiek Lootens, en die was verhinderd doordat hij aanwezig moest zijn op het partijbestuur. “Ik ben er niet op tijd geraakt”, zegt Lootens.