Direct naar artikelinhoud
AfghanistanUpdate

Taliban claimen neerschieten Amerikaans militair vliegtuig boven Afghanistan

Resten van het neergestorte vliegtuig.Beeld AP

De taliban zeggen dat zij een Amerikaans militair vliegtuig hebben neergeschoten boven het oosten van Afghanistan. Het Pentagon erkent de crash, maar betwist dat het toestel zou zijn neergehaald. Bij de crash zouden alle inzittenden zijn omgekomen, onder wie hoge CIA-officieren. Het is onduidelijk hoeveel mensen in het toestel zaten.

en

De claim van taliban-woordvoerder Zobihullah Mujahid kon door persbureau Reuters niet worden geverifieerd. Het toestel zou zijn neergestort in bergachtig gebied dat deels in handen is van de taliban, een islamitische verzetsbeweging die strijdt tegen de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan.

Volgens Mujahid was het vliegtuig op een spionagemissie en werd het neergehaald in Sado Khel in het district Deh Yak in de provincie Ghazni. Een hoge Afghaanse defensieambtenaar liet weten dat er geen Amerikaanse officieren zijn omgekomen en dat de oorzaak van de crash wordt onderzocht. 

Generaal Dave Goldfein, stafchef van de Amerikaanse luchtmacht, bevestigt dat het om een Amerikaans toestel gaat. Het Pentagon ontkent echter dat het vliegtuig door de taliban werd neergeschoten. “Er is geen enkele aanwijzing dat het toestel is neergehaald door vijandige schoten”, aldus kolonel Sonny Leggett, woordvoerder van de Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Volgens Leggett gaat het om een vliegtuig van het type Bombardier E-11A, dat steun biedt aan drones die gebruikt worden voor verkenningsvluchten. Er loopt een onderzoek naar de oorzaken van de crash, luidde het nog.

Resten van het neergestorte vliegtuig.Beeld AP

Volgens een door AP geciteerde lokale journalist, Tariq Ghazniwal, ligt de plaats van de crash 10 kilometer van een Amerikaanse militaire basis. Hij zei het brandende wrak gezien te hebben, met de lichamen van twee inzittenden. De neus van het toestel zou zwaar beschadigd zijn, de romp en het staartstuk nauwelijks.

Volgens woordvoerder Ahmad Khan Seerat van de provincie Ghazni deed het ongeluk zich voor rond 13 uur plaatselijke tijd, in een zone die “onveilig” is vanwege de aanwezigheid van opstandelingen. Aanvankelijk werd gezegd dat het om een lijnvlucht ging, maar later liet de Afghaanse luchtvaartautoriteit ACAA weten dat het neergestorte vliegtuig geen commerciële vlucht uitvoerde. “Er is geen enkele crash van een commercieel toestel geregistreerd”, benadrukt de ACAA. 

Taliban

Eerder was sprake van 83 inzittenden, maar dat zouden er 110 zijn. Het is weinig waarschijnlijk dat er overlevenden zijn. Na de crash vatte het vliegtuig vuur. Omwonenden zijn nog aan het blussen.

Ook is het niet duidelijk waar het vliegtuig vandaan kwam, en waarheen het vloog. Er is sprake van een traject van Kaboel naar Herat of omgekeerd, en van Herat naar New Delhi.

De crash deed zich voor in het district Deh Yak, ten oosten van de stad Ghazni. Buiten de steden staat de regio grotendeels onder controle van de taliban.

Reddingsteams zijn onderweg, maar het is onduidelijk of de taliban ze al of niet zouden doorlaten. Ook zijn de wegen slecht.

Taliban
Beeld REUTERS