Guy Moya, Randy Oveneke en Christophe Beghin, drie leden van de sportieve staf van Telenet Giants Antwerp die ooit met de Belgian Lions tegen NBA-vedetten speelden. © GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Telenet Giants Antwerp staat stil bij overlijden NBA-legende Kobe Bryant: “Hier zijn we niet goed van”

Geen feesttaferelen bij Telenet Giants maandagochtend op Brussels Airport na de kwalificatie voor de finale van de Beker van België. Het plotse overlijden van NBA-legende Kobe Bryant zinderde nog na en was het gespreksonderwerp op weg naar het Franse Pau, waar de Giants dinsdagavond de voorlaatste speeldag van de groepsfase van de Champions League afwerken. “Kwalificatie is niet meer mogelijk, maar we gaan weer voor een prestigezege. De laatste twee speeldagen willen we zo ver mogelijk opschuiven in het klassement en ons Europees seizoen in schoonheid beëindigen”, aldus coach Christophe Beghin.

Patrick Ceulemans

LEES OOK.“Kobe Bryant is van hetzelfde kaliber als Messi of Ronaldo”: het bewogen levensverhaal van de superster

Christophe Beghin, zijn assistent-coach Randy Oveneke en sportief manager Guy Muya speelden in het verleden met de Belgian Lions tegen NBA- ­vedetten Tony Parker (Frankrijk) en Dirk Nowitzki (Duitsland). De drie zijn generatiegenoten van Kobe Bryant.

“Ik was er echt niet goed van”, zei de 40-jarige Beghin, die dus één jaartje jonger is dan King ­Kobe. “Hij oversteeg het basketbal en was een van de grootste iconen van de NBA. Je mag hem gerust in het rijtje van Michael Jordan, ­LeBron James en Earvin Magic Johnson plaatsen. Toen Didier Mbenga, die ploegmaat van Kobe Bryant bij de LA Lakers was, met ons bij de Belgian Lions meespeelde, hoorden we uiteraard veel verhalen over Kobe. Vooral zijn trainingsintensiteit lag ongelooflijk hoog, vertelde hij altijd.”

Stephaun Branch, de 24-jarige nieuwe Amerikaan van Telenet Giants Antwerp, is afkomstig van Los Angeles. Hij is zwaar aan­geslagen. “Ik wilde het niet geloven. En dan nog met zijn dochter, ook een ongelooflijk basketbaltalent. Ik was een grote fan van Kobe ­Bryant. Heel mijn familie was dat trouwens. Als kind keek ik naar al zijn wedstrijden. Man, dit is een zware slag voor onze sport. Hier ben ik echt niet goed van.”

Aansluiten bij vijfde plaats

Telenet Giants Antwerp kan dinsdagavond een vijfde zege in de groepsfase van de Champions League boeken. De heenwedstrijd won het met 74-69. Mits een nieuwe overwinning maken de Sinjoren de aansluiting met de vijfde plaats. Volgende week woensdag zou het in de slot- en galamatch tegen Hapoel Jeru­zalem, dat al geplaatst is, met een megastunt de Champions League kunnen beëindigen. “Maar eerst Pau-Orthez, dat blijft in eigen huis een te duchten opponent”, aldus Vincent Kesteloot.

De negenvoudige Franse kam­pioen, die zijn laatste titel in 2004 behaalde, doet het momenteel niet goed in de Franse Pro A met een gedeelde achtste plaats. Af­gelopen speeldag verloor het met 75-82 van Chalon-Reims.

MEER OVER Telenet Giants Antwerp