Verhoogde veiligheidsmaatregelen bij Duitse luchthavens en treinstations

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft gevraagd om de veiligheidsmaatregelen in Duitse luchthavens en treinstations, maar ook elders in het land te verhogen. Ook waarschuwt hij ervoor om alle vluchtelingen over dezelfde kam te scheren en te verdenken van terreur.

"We spreken momenteel van 59 vooronderzoeken wegens verdenking of betrokkenheid bij terrorisme, terwijl er vele honderdduizenden nieuwkomers zijn", zei hij in de krant Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Nog volgens de minister is in het overgrote deel van de gevallen de aanwijzing voor terrorisme onwaar gebleken.

De Maizière beklemtoont dat de opname van vluchtelingen moet blijven afhangen van de nood aan bescherming. Dat komt volgens hem ook de binnenlandse veiligheid ten goede. "We kunnen al voor de afreis een veiligheidscontrole uitvoeren. Dat beschouw ik als de juiste weg en daaraan werken we", luidt het. De overheid doet ook inspanningen om de instroom van vluchtelingen "duurzaam op een laag niveau te houden". De minister pleit ervoor om enerzijds de buitengrenzen beter te beschermen en anderzijds "een gepast aantal vluchtelingen uit crisisgebieden op veilige en wettelijke wijze op te nemen in Europa en in Duitsland".

Bondskanselier Angela Merkel, die momenteel op vakantie is in Uckermarck, in het oosten van Duitsland, wordt permanent op de hoogte gehouden van het lopende onderzoek. De Maizière heeft intussen gevraagd om de veiligheidsmaatregelen bij luchthavens, treinstations en elders in het land te verhogen. Hij benadrukt ook dat het volk niet moet panikeren. "Natuurlijk zijn mensen bezorgd en vragen ze zich af of ze hun levensstijl moeten veranderen. We moeten dat echter niet doen, we moeten verder in alle vrijheid leven."

Meest gelezen