Direct naar artikelinhoud
Onrust Midden-Oosten

Duizenden betogers in Gaza-Stad tegen vredesplan van Trump

Een pop die Trump moet voorstellen, gaat in vlammen op.Beeld Photo News

In Gaza-Stad betogen duizenden mensen tegen het Amerikaanse vredesplan dat president Donald Trump later op de dag zal voorstellen. Het plan wordt nu al verworpen door de Palestijnen omdat zij vrezen dat het er een op maat van Israël zal zijn.

en

De manifestanten verbrandden banden, Amerikaanse vlaggen en foto's van president Trump. Ze riepen ook dat “het plan niet zal doorgaan”. In Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, moesten Amerikaanse vlaggen en portretten van Trump er evenzeer aan geloven. In Nablus en Ramallah (in de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever; nvdr) staan ook betogingen gepland. Die zullen vermoedelijk tot 's nachts duren.

Gisteren ontving Trump de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en ook oppositieleider Benny Gantz. Zij hadden het over een "historisch plan", maar de Palestijnen vinden dat het Israël bevoordeelt. Trump zal later op de dag zijn plan uit de doeken doen, samen met Netanyahu.

Volgens de Israëlische en Palestijnse media zou in het plan onder meer de annexatie van de Israëlische kolonies op Palestijns grondgebied staan, en de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël. De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem echter als de hoofdstad van hun toekomstige staat.