Direct naar artikelinhoud
VRT

Meerderheid houdt Van den Brande hand boven het hoofd: uitleg in Vlaams Parlement is ‘niet opportuun’

Luc Van den Brande.Beeld BELGA

Luc Van den Brande, voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, zal dan toch geen tekst en uitleg moeten geven in het Vlaams Parlement. De meerderheidspartijen vinden een hoorzitting over de rol die Van den Brande speelde bij het ontslag van VRT-CEO Paul Lembrechts ‘niet opportuun’.

Het waren de oppositiepartijen Groen en sp.a die de kat de bel aanbonden. Zij lieten zondag weten dat ze Van den Brande graag aan de tand wilden voelen  in het Vlaams Parlement. De voorzitter van de raad van bestuur blijkt namelijk een behoorlijke doorslaggevende rol te hebben in het ontslag van CEO Paul Lembrechts. 

Maar om Van den Brande naar het parlement te sommeren is er in de commissie Media een meerderheid nodig. Die zou geleverd worden door Open Vld. Stephanie D’Hose, die voor die partij in de commissie Media zetelt, liet immers weten dat zij ook wel wat vragen bij het optreden van Van den Brande had. 

‘Focus op beheersovereenkomst’

Maar die beloofde meerderheid komt er nu plots toch niet meer. Na overleg met de andere meerderheidspartijen is op regeringsniveau beslist dat een hoorzitting met Van den Brande als lijdend voorwerp ‘niet opportuun’ is. “Ik heb de boodschap gekregen dat we ons in de commissie Media beter kunnen focussen op de voorbereiding van de beheersovereenkomst”, laat D’Hose weten. 

Elisabeth Meuleman (Groen) die de commissie Media voorzit, is niet te spreken over de gang van zaken. “Dit is een gemiste kans”, vindt ze. “Als je niets te verbergen hebt, zoals Van den Brande beweert, dan heb je er net alle baat bij om uitleg te komen geven bij het ontslag en de procedure die er aan vooraf is gegaan. Ik vind het heel kwalijk dat de meerderheid nu zomaar beslist dat zo’n hoorzitting niet hoeft.”