Direct naar artikelinhoud
Zaak-Epstein

VS-aanklager: ‘nul medewerking’ van prins Andrew in onderzoek naar seksschandaal rond Jeffrey Epstein

Prins Andrew wordt ervan beschuldigd dat hij meermaals seks met een meisje had toen ze 17 jaar was.Beeld EPA

De Amerikaanse justitie heeft tot nog toe ‘nul medewerking’ gekregen van de Britse prins Andrew bij het onderzoek naar het seksschandaal rond Jeffrey Epstein. Dat liet openbaar aanklager Geoffrey Berman uit New York weten. Volgens hem heeft justitie prins Andrew gevraagd of ze hem mogen verhoren, maar heeft dat niets opgeleverd.

Andrew was bevriend met de Amerikaanse financier die vorig jaar in de gevangenis zelfmoord pleegde nadat hij was aangeklaagd wegens mensenhandel met minderjarigen. De prins wordt ervan beschuldigd door een meisje dat voor Epstein werkte, dat hij verscheidene malen seks met haar heeft gehad toen ze 17 jaar was. Prins Andrew ontkent dat met klem. Hij zegt Virginia Roberts Giuffre nooit te hebben ontmoet, al is er wel een foto waarop hij te zien is met een arm om haar middel. 

Andrew legde al zijn openbare functies vorig jaar neer na een rampzalig verlopen interview met BBC-presentatrice Emily Maitlis over zijn contacten met Epstein en de beschuldigingen van Giuffre. Met het interview hoopte hij een einde te maken aan alle gedoe rond zijn betrekkingen met Epstein, maar hij kwam zo ongeloofwaardig en ongevoelig over, dat het juist op zijn ondergang uitdraaide.

In een verklaring zei de 59-jarige hertog van York achteraf spijt te hebben van zijn ‘onverstandige’ relatie met Epstein en beweerde hij bereid te zijn mee te werken met de Amerikaanse justitie aan het onderzoek, maar volgens aanklager Berman leverden zijn verzoeken aan de advocaten van de prins niets op. Berman maakte niet duidelijk of de Amerikaanse aanklagers Andrew als getuige willen horen of als mogelijke verdachte.

Openbaar aanklager Geoffrey Berman klaagt op de stoep voor het huis van Jeffrey Epstein over het gebrek aan medewerking van prins Andrew.Beeld AP

De Amerikanen kunnen prins Andrew niet per dagvaarding dwingen zich te melden voor het verhoor, omdat het voorlopig slechts om een  onderzoek gaat naar mensen die Epstein mogelijk hebben geholpen. Maar het is voor de Britse koninklijke familie wel pijnlijk dat de prins nu wordt verweten dat hij zich niet aan zijn woord houdt. De enige manier waarop de Amerikaanse justitie Andrew voorlopig kan dagvaarden, is als Giuffre een civiele zaak aanspant tegen hem. Dan moet hij besluiten of hij die dagvaarding naast zich neerlegt.

Anne Sacoolas

Nog pijnlijker zou het worden als prins Andrew in de Verenigde Staten zou worden aangeklaagd, maar ook dan is het heel onwaarschijnlijk dat hij zou worden uitgeleverd aan de Amerikanen. In de Britse media werd meteen een verband gelegd met de weigering van de VS Anne Sacoolas aan Groot-Brittannië uit te leveren. Zij reed met haar auto een 17-jarige jongen dood vlakbij het Britse Croughton, maar beriep zich later op diplomatieke immuniteit omdat haar man op een Amerikaanse militaire basis werkte. Samen met haar echtgenoot werd ze met een militair toestel overgevlogen naar de VS.

Het Amerikaanse onderzoek richt zich voorlopig vooral op de Britse Ghislaine Maxwell, die Epstein zou hebben geholpen aan minderjarige meisjes die hem seksmassages gaven. Maar voorlopig is Maxwell, die ook goed bevriend was met prins Andrew, niet in staat van beschuldiging gesteld.