Tandarts Marc Nagels met de stapelbak waarmee hij samen met enkele buren, zijn zoon Tom en de gemeentelijke specialist de beverrat in de val kon lokken in zijn voortuin. © JAA

Grote beverrat gevat met hulp van heldhaftige… tandarts

De grote beverrat, die zondag gespot werd op de Wijnegemsteenweg en sindsdien heel ’s-Gravenwezel (Schilde) in de ban hield, is niet meer. Met de hulp van tandarts Marc Nagels slaagde de gemeentelijke rattenvanger Johan Jacobs erin om hem te vangen, af te voeren en humaan te doden. Intussen is duidelijk dat er mogelijk nog meer van die ongewenste dieren rondlopen in de buurt.

Jan Auman

De reacties op de harige exotische gast met z’n grote knaagtanden liepen sterk uiteen. Sommige bewoners van ’s-Gravenwezel vonden het best een mooi dier dat we vooral met rust moesten laten. De meerderheid van de mensen leek – afgaande op reacties op de sociale media – eerder de mening toegedaan dat de beverrat best zo snel mogelijk gepakt en verdelgd zou worden. Sommigen waren zelfs bang geworden en durfden de deur niet meer uit.

(Lees verder onder de video)

© Vito Feremans

Die laatste inwoners kunnen gerust zijn. De ‘shoppende’ beverrat is niet meer. Maandag liet het dier zich opnieuw opmerken. “Het was Chen, m’n buurman en uitbater van restaurant De Nieuwe Chinese Muur, die hem eerst had zien lopen”, vertelt Marc Nagels. Nagels heeft al 32 jaar een tandartspraktijk in de straat. “Toen het dier zich wilde verstoppen in mijn voortuin, kwam Chen bij me aanbellen. Intussen hadden andere buren de gemeente verwittigd. De rattenvanger kwam haast gelijktijdig toe.”

Stapelbak

De beverrat, die duidelijk niet naar Marc Nagels gekomen was om zijn grote scherpe tanden te laten nakijken, liet zich niet zomaar vangen. “De rattenvanger had een fuik met smalle ingang bij, maar daar wilde die schichtige beverrat niet zomaar vanzelf inlopen”, getuigt de tandarts. “Ook mijn zoon Tom en tal van buren stonden intussen mee rond de ingesloten beverrat. Ik kreeg het idee om een lege stapelbak over het dier te zetten. Zo heeft de rattenvanger hem dan uiteindelijk de kooi ingedreven.”

Ongediertespecialist Johan Jacobs voerde de beverrat af naar de gemeentelijke magazijnen waar het dier volgens de gemeente ‘op een humane manier’ gedood werd. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is het kadaver vervolgens komen halen voor verder onderzoek. Men wil immers nagaan of deze beverrat zich recent heeft voortgeplant en of er dus mogelijk nog nakomelingen rondlopen of op komst zijn.

‘Huisdier’

De komende dagen gaat de gemeentelijke rattenvanger samen met collega’s van VMM proactief enkele waterrijke plekken in de buurt onderzoeken en mogelijk aanwezige soortgenoten vangen en doden. En het is best mogelijk dat ze er vinden, want de nu recent opgedoken beverrat was ook niet de eerste die zich liet zien in ’s-Gravenwezel, zo blijkt nu. Vorig jaar hebben de VMM en de gemeente er samen al vijf gevangen. Dat is best veel want de beverrat komt in Vlaanderen haast niet voor.

Katrien Smet, woordvoerder van de VMM, heeft een verklaring: “In Schilde is er een grootgrondbezitter die beverratten als ‘huisdier’ hield. Sinds de beverrat in 2016 op de lijst van invasieve exotische soorten werd gezet, is dat niet meer toegelaten en moet het dier bestreden worden. Vorig jaar zijn onze mensen in Schilde inderdaad een aantal beverratten gaan vangen, maar blijkbaar werden ze niet allemaal verdelgd. Het is belangrijk dat dit gebeurt. Niet alleen voor de volksgezondheid, maar ook omdat beverratten schade aanrichten aan dijken en inheemse diersoorten in gevaar brengen.”

“Als inwoners nog een beverrat spotten, kunnen zij contact opnemen met de milieudienst”, zegt Katrien Dierckx van de communicatiedienst in Schilde. “Onze diensten doen onmiddellijk het nodige. We doen een warme oproep aan alle inwoners om zeker niet zelf te proberen om het dier te vangen. Dat is specialistenwerk.”

Milieudienst Schilde, tel 03-380 16 12, milieu@schilde.be