Direct naar artikelinhoud
Midden-OostenUpdate

Trump presenteert vredesplan: Israël mag alle illegale nederzettingen houden

President Donald Trump (rechts), naast Israëlisch premier Benjamin Netanyahu in het Witte Huis vandaag.Beeld AP

In zijn ‘deal voor het Midden-Oosten’ voorziet de Amerikaanse president Donald Trump een naar eigen zeggen ‘realistische tweestatenoplossing’. Al is de kans miniem dat dit plan op termijn voor vrede zorgt. ‘Dit houdt de totale capitulatie van de Palestijnen in.’

Trump zelf heeft het over de ‘deal van de eeuw’, al werd zijn enthousiasme niet gedeeld in de Gazastrook, waar meteen na het lekken van enkele van zijn voorstellen Amerikaanse vlaggen in brand werden gestoken. “Vandaag zet Israël een grote stap naar vrede”, kondigde Trump zijn maatregelen aan. “Ik voelde me niet goed bij het lot van het Palestijnse volk, het verdient een veel beter leven.”

In zijn ‘vredesplan’ voorziet Trump een naar eigen zeggen ‘realistische tweestatenoplossing’. Zo zou er een Palestijnse staat komen met een hoofdstad in Oost-Jeruzalem, terwijl Jeruzalem de ondeelbare hoofdstad van Israël blijft. Verder zijn de VS bereid om alle Israëlische nederzettingen, zowel in de Westelijke Jordaanoever als in het grensgebied met Jordanië, te erkennen. Er zou gedurende vier jaar een stop komen op de bouw van nederzettingen.

Het plan voorziet niet in de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar hun oorspronkelijke gebieden. Ook de ontwapening van Hamas, de extremistische beweging die in de Gazastrook aan de macht is, staat beschreven. Waar Palestina precies zou komen te liggen, is onduidelijk. Daar moet volgens Trump verder over onderhandeld worden.

Gaan de Palestijnen met deze voorstellen akkoord, dan mogen ze volgens Trump massale hulp en investeringen verwachten. Het plan-Trump omvat tachtig bladzijden en is volgens de president “het meest gedetailleerde voorstel ooit gemaakt”.

Nog voor Trump zijn plan had voorgesteld, kwam er een afwijzing van Palestijnse president Mahmoud Abbas, die het plan een samenzwering noemt. “Ik zeg zowel tegen Trump als tegen Netanyahu: Jeruzalem is niet te koop, net zomin als onze rechten te koop zijn.” De Israëlische premier Benjamin Netanyahu noemt het plan een “basis voor onderhandelingen”.

Problematisch

Buitenlandcommentator Ian Bremmer (Time Magazine) lijkt het met die analyse eens. “Doordat dit plan de harde realiteit op het terrein erkent en door de unieke positie van de VS in het Midden-Oosten, kan dit misschien een proces openen waardoor de spanning in de regio afneemt.” Volgens hem moet dit als een openingsbod gezien worden, waar verdere onderhandelingen over gevoerd moeten worden.

Al zijn andere experts veel minder enthousiast. In een reactie aan Belga laat het Midden-Oosten-platform, deel van de koepelorganisatie 11.11.11, weten dat dit plan op geen enkele manier vrede, economische ontwikkeling en gelijke rechten dichterbij brengt. “Er kan moeilijk worden gesproken over een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord als op voorhand geen enkele Palestijn betrokken was”, klinkt het.

Midden-Oosten-experte Brigitte Herremans vindt het vooral problematisch dat het plan totaal geen rekening houdt met het internationaal recht. “Elk vredesplan moet de grenzen van voor 1967 respecteren. Een plan dat ervan uitgaat dat wat Israël heeft kunnen afknabbelen via illegale landroof realiteit wordt, impliceert een totale capitulatie van de Palestijnen. Dat is gewoon geen optie. Trump heeft het over een Palestijnse staat, maar als die op niks gebaseerd is, dan is het louter een luchtspiegeling.”