Aziatische economieën geraakt door Chinese reisrestricties

De verspreiding van het coronavirus heeft steeds grotere economische gevolgen. Het heeft intussen meer dan 160 dodelijke slachtoffers gemaakt.

Op dinsdag stelden artsen ruim 1.500 nieuwe gevallen van het virus vast. China heeft alle groepsreizen, zowel in China als naar andere landen, afgelast. Veel analisten waarschuwen voor een moeilijk jaar in China als de epidemie niet onder controle raakt.

Wuhan

Het coronavirus, dat vermoedelijk ontstaan is in de stad Wuhan, geeft symptomen die variëren van milde griep tot dodelijke longontsteking. Het is een van de vele coronavirussen die in omloop zijn, al verspreidt dit specifieke virus zich razendsnel.

De meeste doden vallen in de provincie Wuhan, dat quasi-volledig in lockdown gegaan is. Niemand mag in of uit de stad, vervoer met de auto is verboden. Japan heeft intussen al zijn inwoners uit Wuhan teruggevlogen.

Ook in Europa zijn intussen een viertal gevallen van het coronavirus opgemerkt. In Thailand, Vietnam, Zuid-Korea, Singapore, Maleisië, Japan, de VS en Thailand zijn er patiënten met het coronavirus. De incubatietijd van dit specifieke virus ligt ook erg hoog: tussen de twee en de veertien dagen.

Thailand en Japan

Zowel Thailand, Vietnam als Japan lijkt het zwaarst in de klappen te delen. Zeker in Japan rekent een hele service-industrie op Chinese toeristen, die nu wegblijven.

Ook Thailand is er een slachtoffer van. Chinezen spenderen tot 19 miljard dollar per jaar tijdens vakanties in Thailand. Dertig procent van het toerisme in Vietnam is afkomstig uit China. Zelfs in Australië voelt de sector de gevolgen van het virus. 15 procent van het toeristisch verkeer op het eiland, komt uit China.

Korte quarantaine

Toch is er ook goede hoop. Na de uitbraak van het SARS-virus lag het reisverkeer ook een tijdlang stil. De CEO van Trip.com, Jane Sun, zegt aan CNBC dat de traditionele reisbestemmingen na enkele weken opnieuw piekten. Trip.com is de grootste reiswebsite van China.

‘Hopelijk is de quarantaine van korte duur. Het is de snelste manier om korte metten te maken met het virus, maar hopelijk is enkele weken voldoende’, aldus Sun.

Lees ook: AI identificeerde corona negen dagen voor WHO.

Meer