Direct naar artikelinhoud
Vleesconsumptie

De Belg wil geen konijn meer in de kookpot

De Belg wil geen konijn meer in de kookpot
Beeld AP

We moeten met zijn allen meer konijn met pruimen eten, en liefst niet alleen in de winter. Dat is de hoofdboodschap van het Vlaams centrum voor agro- en visserijmarketing. Makkelijker gezegd dan gedaan, want is een konijn niet gewoon een schattig huisdier?

Mager en overladen met smaak. Bron van omega 3-vetzuren. IJzersterk stukje vlees. Overheerlijk. VLAM, het Vlaams centrum voor agro- en visserijmarketing, haalt deze week tijdens ‘Week van het konijn’ alles uit de kast om konijn te promoten. Niet om het diertje in huis te halen en in een hokje in de tuin te zetten, wel om het in de kookpot te stoppen. In samenwerking met slachthuizen, supermarkten en slagers worden ter inspiratie enkele recepten gedeeld, met bijhorende video.

Volgens de initiatiefnemers is het broodnodig om meer konijn klaar te maken. De Belg eet jaarlijks gemiddeld amper 220 gram konijnenvlees - in vergelijking met 5,5 kilogram varkensvlees. Dat is minder dan 1 procent van het totale vleesverbruik in ons land. Jaar na jaar gaat de verkoop achteruit. Momenteel koopt slechts 17 procent van de gezinnen konijn, een aantal dat sinds 2002 is gehalveerd. Vooral ouders met jonge kinderen en jongeren vullen hun winkelkarretje niet meer met het knaagdier. “80 procent van het konijnenvlees wordt gekocht door 50-plussers”, stelt het VLAM vast. De Belg geeft nog amper 2,2 euro per jaar uit aan konijn.

Konijn eten, allemaal goed en wel, maar het knaagt. Dat beseft het VLAM ook wel. “Konijn kampt met een verouderd imago. Een recept met konijnenvlees is in de ogen van veel mensen een traditioneel gerecht. Zo wordt konijn in een hokje geduwd van gerechten op ‘grootmoeders wijze’.”

Al speelt vooral de hoge aaibaarheidsfactor de kwekers parten. “Dat is inderdaad dé reden waarom vooral jonge gezinnen het vlees niet meer kopen”, zegt bioloog Dirk Draulans. “Het is een grappig beestje, met een schattig snuitje en blinkende oogjes. Een huisdier dus dat je niet zomaar opeet. Een konijn is geen varken, en ook geen koe.”

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights, Be Vegan, Bite Back, EVA, GAIA, Hopster en Veganov reageren op de VLAM-campagne met de hashtag #teamkonijn. Ze sporen de Vlaming aan net géén konijn te eten. “Of je ze nu graag ziet of niet, de omstandigheden waarin de dieren gekweekt worden voor vlees zijn choquerend.”