Krijgt Vlaanderen een te klein deel van de Europese ruimtevaartkoek?

Volgens Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open VLD) loopt Vlaanderen jaarlijks 25 miljoen euro mis van het voorziene Europese ruimtevaartbudget van 200 miljoen euro voor ons land. De oorzaak zou gebrekkig overleg met de federale regering zijn.

Ieder jaar draagt de federale overheid 200 miljoen euro bij aan het budget van het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Dat geld vloeit daarna volledig terug naar België in de vorm van contracten. In Vlaanderen gaat het dan bijvoorbeeld om ondernemingen als Space Applications Services uit Zaventem, Verhaert uit Kruibeke en Septentrio uit Leuven. Ook onderzoekscentra van KU Leuven en Universiteit Gent profiteren mee.

‘De Vlaamse economie loopt jaarlijks ongeveer 25 miljoen euro mis.’

Maurits Vande Reyde, Vlaams Parlementslid (Open VLD)
Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde. – Open VLD

In 2001 kwam het tot afspraken over de verdeling van de middelen. Normaal gezien krijgt de Vlaamse economie 55 procent, maar dat aandeel werd nooit gehaald. Tussen 2015 en 2019 bleef Vlaanderen steken op 43 procent, al is er wel sprake van een groei van dat aandeel. ‘De groei stemt me optimistisch. Alleen loopt de Vlaamse economie jaarlijks ongeveer 25 miljoen mis omdat het doel niet bereikt wordt’, stelt Open VLD-parlementslid Maurits Vande Reyde, die de cijfers opvroeg.

‘België één blok’

Het parlementslid ziet een gebrek aan overleg tussen het federale en Vlaamse niveau als oorzaak voor de gemiste inkomsten. Ook bevoegd minister Crevits (CD&V) erkent dat de return voor Vlaanderen te laag is. Doorheen de jaren steeg het aandeel wel, omdat hoogtechnologische sectoren (waar Vlaanderen sterk staat) in belang winnen, ten nadele van de raketsector (waar Wallonië vooral op inzet).

Vice-premier en minister van Wetenschapsbeleid David Clarinval (MR). – Isopix

Bevoegd federaal minister David Clarinval (MR) wijst erop dat de realiteit complexer is. ‘De geïnteresseerde bedrijven moeten hun aanvraag indienen bij de ESA, die er vervolgens over beslist. Het Europese agentschap denkt niet in termen van Vlaanderen of Wallonië, maar neemt België als referentiepunt. Daarom is het niet simpel om op een 55-45-verhouding te komen’, stelt het kabinet.

Belgisch budget naar 1,45 miljard

Met de stelling van Vande Reyde dat er ‘geen gemeenschappelijke visie bestaat’, is het kabinet van de federale minister het oneens. ‘We hebben niet het gevoel dat het overleg over de verdeling van de middelen rampzalig verloopt. De partners houden regelmatig overlegmomenten om de prioriteiten voor de ruimtevaartsector vast te leggen’, klinkt het.

‘Het Vlaams aandeel zal automatisch stijgen in de toekomst.’

Kabinet David Clarinval (MR)

De ontslagnemende federale regering vult verder aan dat het ESA-budget voor de periode 2020-2024 verhoogt van 1,2 miljard naar 1,45 miljard euro. ‘Met die stijging van 25 procent en de trend dat Vlaamse bedrijven meer aanvragen indienen, gaat het aandeel ongetwijfeld omhoog. Overigens blijft het een feit dat elke euro die geïnvesteerd wordt, dubbel en dik terugkomt’, aldus nog het kabinet-Clarinval.

Meer