Illustratiebeeld. De vrijwillige overeenkomst met de industrie heeft niet gewerkt.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. De vrijwillige overeenkomst met de industrie heeft niet gewerkt. © getty

Universele oplader mogelijk verplicht in Europa: Europese Commissie bereidt wetgeving voor

De Europese Commissie wil fabrikanten van mobiele telefoons gaan verplichten die in de EU te leveren met een universele oplader. Ze bereidt een wetsvoorstel voor dat in het derde kwartaal van dit jaar voorgesteld wordt, zo staat in het vandaag gepresenteerde werkprogramma van de Commissie. De maatregel moet de opstapeling tegengaan van snoeren en stekkers die in vrijwel alle huishoudens is te vinden.

14 reacties

  • Katja Schraudy

    4 jaar geleden
    Wel een goed idee.
  • Daniel Corstjens

    4 jaar geleden
    Nu gaan ze gewoon een universele oplader maken maar wel met verdchillende aansluitingen zodat je nog steeds de lader van een bepaald merk moet gebruiken!
  • Steve Van der Vekens

    4 jaar geleden
    Hmm, dat klinkt goed, want telefoonfabrikanten maken er een sport van om elk een unieke oplaadkabel te hebben.
  • Yvan Lissens

    4 jaar geleden
    Een goed idee. Als je een aantal toestellen zoals phones, watches en tablets in huis hebt, dan is het een kluwen van adapters en kabeltjes.
  • Chris Van Wesemael

    4 jaar geleden
    Uit ecologisch standpunt zou dit al jàren en wereldwijd een verplichting moeten zijn. Toestellen zouden trouwens ook beter zonder lader worden verkocht. En al zeker verplicht met een gescheiden laadblok en laadkabel. Op die manier zou de consument gediend worden (geen nodeloze uitgaven) en het milieu zou er wel bij varen (minder gebruik van onze resources, minder afval)