Warren Buffett stapt uit krantensector

Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel van belegger Warren Buffett, verkoopt zijn mediadivisie en dertig kranten aan Lee Interprises. Die Amerikaanse uitgever beheerde de kranten sinds 2018.

Lee Interprises heeft 140 miljoen dollar veil om de media-activiteiten van Berkshire Hathaway volledig over te nemen. Het gaat wel om een enigszins eigenaardige financiële constructie: Lee Interprise leent het bedrag dat de uitgeverij op tafel moet leggen van Berkshire Hathaway.

Het is een opmerkelijke zet van het Amerikaanse conglomeraat. Berkshire staat erom bekend bijna nooit een dochterbedrijf te verkopen. In een soort ‘handleiding’ voor aandeelhouders schrijft Warren Buffett het als volgt. ‘Het maakt niet uit welke prijs, we hebben geen interesse in het verkopen van onze goede bedrijven. We zijn er erg terughoudend in, zolang de bedrijven geld opbrengen en we ons goed voelen bij de managers die er actief zijn.’

Krantenjongen Buffett

Zeker voor een zelfverklaard krantenliefhebber als Buffett is de beslissing eigenaardig. In zijn jonge jaren bracht hij zelf ook dagbladen rond. ‘We wilden enkel aan Lee Interprise verkopen, om de simpele reden dat wij geloven dat ze het best geplaatst zijn om de uitdagingen binnen de industrie aan te gaan’, reageerde de 89-jarige belegger in een persbericht.

En die uitdagingen zijn overigens stevig. Eind 2018 werkten er bij de mediadivisie van Berkshire nog 3.685 mensen, terwijl er het jaar voordien nog 4.337 personeelsleden actief waren. Het is genoegzaam bekend dat de krantenmerken minder succesvol zijn in het werven van digitale abonnees, dan grote spelers zoals pakweg The Wall Street Journal en de New York Times.

Meer