Videospeler inladen...

Criminelen verdienen 6 miljoen euro met onbestaande bitcoins, diamanten en goud: hoe trap je niet in de val?

Het federaal parket is een grootschalige oplichting via het internet op het spoor. Criminelen overtuigden hun slachtoffers om via het internet te investeren in digitale munten, goud of diamanten. In totaal maakten ze 6 miljoen euro buit. Het is een vaak voorkomende vorm van fraude. Maar hoe blijf je buiten schot?Ā 

Het klinkt verleidelijk: iemand belt je op en stelt voor om via het internet te investeren in digitale munten, goud of diamanten. Je maakt online een bedrag over en int snel winst, soms tot 35% van je inleg. Maar dan loopt het mis. Bij een tweede ā€“ en vaak veel grotere investering ā€“ verlies je geld. Ook alle volgende keren kom je bedrogen uit.Ā 

Mogelijk zijn er nog vƩƩl meer slachtoffers, en is er nog meer buit gemaakt.

Wenke Roggen, federaal parket

Het is de werkwijze van een bende criminelen die in ons land en Frankrijk al zeker 85 slachtoffers heeft gemaakt. Het geld van de slachtoffers wordt snel overgemaakt naar rekeningen in Aziƫ en Turkije, en de investeerders zijn alles kwijt. Volgens het parket maakten de internetdieven ongeveer 6 miljoen euro buit. "Maar we houden er rekening mee dat er nog veel meer slachtoffers zijn, en dat het bedrag nog sterk kan oplopen", zegt Wenke Roggen van het federaal parket.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Criminelen en specialisten

Het vermoedelijke brein achter de grootschalige fraude is een Frans-IsraĆ«lische man van 45. Hij werd in december vorig jaar opgepakt door de IsraĆ«lische politie, tijdens een reeks huiszoekingen. En in Frankrijk zijnĀ  vorig jaar 4 mensen aangehouden, 3 daarvan zitten nog steeds in voorlopige hechtenis in de gevangenis.Ā 

Volgens persmagistraat Wenke Roggen gaat het om een grootschalige organisatie met haastĀ gespecialiseerde criminelen:Ā "Sommigen zorgen voor valse bedrijven, langswaar slachtoffers gelokt worden. Anderen maken valse facturen, zo kon het geld doorstromen naar bankrekeningen. En nog anderen zoeken als het ware naar nieuwe slachtoffers."

Elke dag vier klachten

Volgens het federaal parket is internetfraude een "populaire" branche bij criminelen. "Dit is Ć©Ć©n dossier. Maar er zijn nog veel meer criminele groepen met dit soort fraude bezig. Oppassen geblazen, dus."

De beurswaakhond FSMA, de Autoriteit voor Financiƫle Diensten en Markten, krijgt elke dag 4 klachten binnen van gelijkaardige dossiers, slachtoffers die geld verloren via het internet. In totaal ging het vorig jaar over 2.456 klachten, een stijging van 19% in vergelijking met het jaar ervoor. Volgens de beurswaakhond verloren sommige slachtoffers tot honderdduizenden euro's.

Hoe geef je internetfraudeurs geen kans?

Beurswaakhond FSMA maakt zich dus zorgen, en komt met heel concrete tips, zodat consumenten zich kunnen wapenen tegen internetfraude.Ā 

1. Wees op je hoede voor fantastische beloftes. Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.Ā 

2. Controleer de identiteit van wie de beleggingen of investeringen aanbiedt. Doe dat door bijvoorbeeld de website na te kijken. Een recente website kan wijzen op beleggingsfraude.

3. Negeer telefoontjes van onbekende aanbieders.

4. Let op als je gevraagd wordt om geld over te schrijven naar een bankrekening in het buitenland.Ā 

5. Contacteer beurswaakhond FSMA bij twijfel.Ā 

6. Als je toch opgelicht zou zijn, dien dan klacht in bij de lokale politie en maak ook melding bij FSMA.

7. En laat je geen twee keer vangen. Als je na een eerste investering toch geld hebt teruggekregen, ga er dan niet van uit dat dit een tweede keer ook zal gebeuren.

Meest gelezen