Direct naar artikelinhoud
Oplichting

Vlaamse vrouwen die tienduizenden euro’s naar ‘lief’ van datingsite stuurden, beramen plan om wraak te nemen

De vrouwen stuurden tienduizenden euro’s op, hoewel ze de man nooit fysiek ontmoet hadden.Beeld Shutterstock

Drie Vlaamse vrouwen die tienduizenden euro’s opstuurden naar hun ‘lief’ dat ze alleen kenden van een datingsite, hebben een plan bedacht om wraak te nemen. De man plunderde immers niet alleen hun dromen, maar ook hun bankrekening. Een van de vrouwen reisde de oplichter achterna tot in Ghana. Hij moet nu mogelijk meer dan 300.000 euro terugbetalen. “Bij mij alleen al gaat het om tienduizenden euro’s”, bevestigt een slachtoffer aan HLN. 

“De zaak begon meer dan tien jaar geleden”, zegt Sonja (fictieve naam, ze wil alleen anoniem haar verhaal doen). De vrouw uit de omgeving van Antwerpen leerde toen op een datingsite een man kennen. Ze stuurden lieve berichtjes over en weer, en Sonja werd verliefd.

Haar lief deed zich voor als een blanke Engelse man, die in auto’s handelde. Op zekere dag had hij een probleem, iets met belastingen. Hij vroeg de hulp van Sonja. Of ze wat geld kon sturen. Sonja liep met haar ogen open in de val. Ze stuurde hem geld op, en geen klein beetje. “Bij mij ging het om 17.500 euro”, zegt ze. “Nochtans had ik hem nooit fysiek ontmoet.”

Maar ook internetliefde kan blind zijn. Haar ‘lief’ bleek immers een Ghanese oplichter, die op dezelfde manier meer slachtoffers maakte. Nadat het bedrog uitkwam, contacteerde een ander slachtoffer Sonja. Zij had een lijst met namen van slachtoffers gezien en contacteerde hen.

Pijnlijke ontmoeting

Daarop besloten Sonja en twee andere slachtoffers uit de omgeving van Brussel elkaar te ontmoeten. “We hebben alles aan elkaar opgebiecht”, vertelt Sonja. “Dat was heel pijnlijk.” Er bleek ook nog een vierde slachtoffer uit Luik, een vrouw die intussen overleden is. “Ook zij stuurden hem grote sommen geld op. Het gaat telkens om tienduizenden euro’s.”

Samen bedachten de vrouwen een plan om de jacht op de dader in te zetten. “Ik reisde met een vriendin naar Ghana, om de dader te zoeken”, zegt Sonja. “Ginder leerde ik een man kennen, die ons heeft helpen zoeken. We slaagden erin de dader te ontmaskeren.”

335.000 euro

Met de hulp van de man begonnen de vrouwen in het Afrikaanse land een rechtszaak. “Die duurde meer dan vijf jaar. We moesten bewijzen leveren, en foto’s van de oplichter. We hebben een goede advocaat genomen. Dat heeft flink wat geld gekost, maar we hebben de zaak wel gewonnen.”

Een rechtbank in Ghana besliste deze week dat de oplichter alles moet terugbetalen. Het gaat volgens lokale media om meer dan 335.000 euro, omdat hij ook intrest moet betalen op het geld dat hij ontfutselde. Of de man dat geld heeft, en of de slachtoffers het ook effectief terugzien, valt af te wachten.