© Patrick De Roo

Psychiatrische gevangenis op Linkeroever wacht al maanden op uitbater

Perfect volgens timing is het FPC (forensisch psychiatrisch centrum) op Linkeroever al in augustus opgeleverd. Alleen is het nu wachten op de beslissing wie de uitbating zal krijgen. Dat gebeurt wellicht volgende maand.

Paul Verbraeken

Begin dit jaar kreeg de bouwwerf in de Beatrijslaan op Linkeroever hoog bezoek van drie ministers. Toen heette het dat het centrum al dit najaar zijn eerste klanten, zwaar psychiatrische gevangenen, zou kunnen ontvangen. Wegens de zware procedureslag is het nog niet zo ver.

Volgens Marc Van Gorp van de Regie der Gebouwen Regio Noord gebeurde de voorlopige oplevering van het gebouw – een definitieve volgt normaliter pas na twee jaar – in augustus. “Wel moest nog een aantal restpuntjes worden weggewerkt. Heel wat tests werden uitgevoerd en daarbij duiken, zeker bij het gebruik van zo veel elektronica, altijd wel enkele kinderziekten op.”

Einde maart operationeel

Volgens het kabinet van justitieminister Koen Geens zal het FPC einde maart operationeel worden. Momenteel wordt gewacht op de goedkeuring van het dossier door de Inspectie Financiën. Pas nadien kan het in januari op de regeringstafel belanden om een uitbater aan te duiden.

Voor de begeleiding van de 182 psychiatrische gevangenen, van wie 10% vrouwen, zal een staf van zowat 180 mensen ter beschikking staan: verzorgers, bewakers, administratie.

Drie groepen zijn kandidaat: het FPC Gent, een alliantie met de Broeders van Liefde en Si-Cura (met onder meer Zorgbedrijf Antwerpen). Dat er nog geen beslissing viel, is vooral omdat in de gunningsprocedure de kandidaten tot drie keer toe een ‘verbeterd voorstel’ moesten indienen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER