Lufthansa en KLM schrappen vluchten naar Chinees vasteland, België geeft negatief reisadvies

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft voorlopig alle vluchten van en naar het Chinese vasteland geschrapt door de uitbraak van het coronavirus. Haar Nederlandse tegenhanger KLM past ook haar dienstregeling aan.

Bij KLM gaat er op 30 januari een streep door de directe vluchten naar Chengdu en Hangzhou. Naar Shanghai worden de vluchten teruggebracht van 11 naar 7 keer per week. En vanaf 31 januari stoppen de directe vluchten naar Xiamen. Naar Peking zal KLM zoals gewoonlijk 7 keer per week blijven vliegen. De aanpassingen zijn van kracht tot en met 29 februari.

De maatschappijen van de Duitse groep Lufthansa zullen nog een laatste keer vliegen naar hun respectievelijke bestemmingen in China. Dat is puur bedoeld om de crew en passagiers die nog in China zijn, terug te halen. Daarna zijn er geen vluchten meer. Uit operationele overwegingen aanvaardt Lufthansa geen boekingen meer naar China tot eind februari.

Lufthansa en de twee dochtermaatschappijen, Swiss en Austrian Airlines, boden wekelijks in totaal 54 vluchten heen en terug naar China aan. Daarnaast waren er 19 verbindingen tussen Hongkong en Frankfurt, München, Zürich en Wenen.

Gisteren had ook al de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways aangekondigd dat ze al haar vluchten naar China zou opschorten. De Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines biedt geen directe vluchten aan naar China, dus hoeft geen maatregelen te treffen.

Mogelijke besmetting in vliegtuig Lufthansa

Woensdag was er aan boord van een toestel van Lufthansa een vermoedelijke besmetting met het coronavirus. In het toestel van vlucht LH780 uit Frankfurt dat landde in Nanjing, zat een man die de Chinese autoriteiten als een risicogeval hadden bestempeld. De Chinees had geen koorts, maar zou gehoest hebben en was twee weken geleden nog in de stad Wuhan, waar de epidemie zou zijn uitgebroken. Het is nog niet bekend of de man ook effectief besmet is.

Volgens een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij zijn de passagiers die in de drie rijen voor en in de drie rijen achter de man zaten, net als de bemanning van het toestel gecontroleerd door de Chinese autoriteiten. Daarna mochten ze beschikken. De bemanning stapte op het volgende vliegtuig terug naar Frankfurt. De Duitse autoriteiten zijn verwittigd, aldus Lufthansa. Volgens de maatschappij is er geen reden tot ongerustheid bij de bemanning en de passagiers.

Negatief reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op woensdag het reisadvies aangepast. Terwijl tot voor kort enkel de reizen naar Hubei, de provincie waar het virus uitbrak, werden afgeraden, worden nu ook alle niet-essentiële reizen naar alle Chinese provincies afgeraden.

De Belgische koepel van reisorganisaties ABTO heeft woensdagavond een bericht uitgestuurd naar al haar leden – een twintigtal reisorganisaties en meer dan 50 toerismeorganisaties – om ze van de aanpassing op de hoogte te houden.

Woordvoerder Pierre Fivet kon op woensdag nog niet inschatten hoeveel klanten getroffen zijn. Maar aangezien het reisseizoen voor de Belgen pas echt in de paasvakantie begint, ‘zal het zeker niet om honderden mensen gaan, eerder om enkele tientallen’, aldus Fivet.

Lees ook:

Meer