Dominic (58) pleit in campagne voor vrouwelijke straatnamen voor ‘Moederplein’: “Onze moeders verdienen een eigen straat”

© Kris Van Exel

Elke stad of gemeente zou een Moederstraat, -laan of -lei moeten hebben. Dat voorstel lanceert Dominic Van Oosterwyck (58) in navolging van de campagne van Radio 1-presentatrice Sofie Lemaire voor “Meer vrouw op straat”, dat vooral dient om opmerkelijke vrouwen uit de geschiedenis te eren. Dominic voert alvast actie in zijn eigen Lier. “Onze moeders zijn dan wel geen BV’s, het zijn wel enorm belangrijke mensen.”

Silke Remmery

Wielrenster/stuntvrouw/eerste vrouwelijke piloot Hélène Dutrieu. Paralympisch kampioene Marieke Vervoort. Of ’s werelds sterkste vrouw in de jaren twintig, Miss Athléta. Met haar “Meer vrouw op straat”-campagne, die ze op Radio 1 en Canvas voerde, wil presentatrice Sofie Lemaire meer straten naar vrouwen vernoemd krijgen. Vandaag zijn dat er slechts 15 procent, de overige 85 procent die naar personen verwijzen, zijn naar mannen vernoemd. Tussen de genomineerden staan opmerkelijke vrouwen uit de (recente) geschiedenis.

Maar in Lier pleit inwoner Dominic Van Oosterwyck (58) niet voor een BV of Bekende Vrouw. Wel voor: de moeder. In elke gemeente of stad zou een Moederstraat, - lei, - laan of -plein moeten komen, vindt hij. “Alle vijf genomineerde vrouwen in mijn provincie verdienen het om een eigen straatnaam te krijgen, maar er zijn duizend vrouwen die het ook verdienen, en die niet aan bod komen. Er is maar één iemand die alle burgers verbindt en dat is onze moeder. Dat zijn geen BV’s, maar wel enorm belangrijke mensen. Ze voedden ons op en leerden ons dingen die we voor altijd meedragen. Ze verdienen allemaal een standbeeld. Of ja, een straat.”

Hij doet het uit bewondering voor zijn eigen moeder. Achttien jaar geleden werd ze abrupt uit zijn leven weggerukt. Aangereden op het zebrapad door een verblinde bestuurder, en op slag dood. “De hemel viel op mijn hoofd. Tot op vandaag voelt het wrang om geen afscheid te hebben kunnen nemen. We hadden een sterke band. Niet enkel in mijn jonge leven, maar ook op latere leeftijd.”

Dat hij niet de enige is die zijn moeder mist, weet Dominic goed, als vrijwillig voogd van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. “Zij moeten hun moeder ook missen en dat is pijnlijk om te zien. Ik doe mijn uiterste best om hen bij te staan, maar niemand kan hun mama vervangen. Als het woord moeder nog maar valt, schieten de tranen in hun ogen. Zelfs al zijn het jongens van zestien jaar. Dat bewijst hoe belangrijk ze voor ons zijn.”

Liefst een plein

Dominic onderneemt ook zelf actie. “Ik zoek nu een aantal medestrijders in Lier. Ik weet dat een straat hernoemen niet evident is, maar er komen hier nog heel wat bouwprojecten bij, dus misschien kan één van die straten wel zo heten? Al heb ik eigenlijk nog het liefst een plein, omdat het meer uitstraling heeft dan een straat. Het is ook een plaats waar mensen kunnen samenkomen, bijvoorbeeld tijdens activiteiten op moederdag. Onze moeders verdienen dat. Ik wil onze burgemeester of schepenen daarvoor aanschrijven.”

De burgemeester van Lier, Frank Boogaerts (N-VA), staat er alleszins voor open. “In het schepencollege hebben we het er al over gehad om meer straten naar vrouwen te vernoemen. Al zoeken we eerder naar historische figuren dan naar iets algemener zoals de Moederstraat. Maar ik ben er zeker niet tegen, ik wil er wel over nadenken.”

INFO

Herbeluister het fragment op Radio 1 hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer