Tesla scoort beter dan verwacht: ‘focus op kosten productie verlagen’

Tesla boekt voor het tweede kwartaal op rij winst en zet extra geld op zijn spaarrekening. Een kapitaalverhoging komt er niet, zegt CEO Elon Musk. Eerst moeten de kosten naar beneden.

Een nieuwe fabriek in Shanghai, een verhoogde productiecapaciteit en een last-minute push om zo veel mogelijk wagens af te leveren: het zijn drie strategieën die gewerkt hebben voor Tesla.

Auto’s brengen op

In totaal boekte Tesla een omzet van 7,4 miljard dollar. Dat is een lichte stijging ten opziche van vorig jaar. De grootste slokop is de autodivisie: daar zit 6,4 miljard dollar.

Het is ook het tweede kwartaal op rij dat Tesla winst boekt: 105 miljoen euro. Tesla heeft nog nooit op jaarbasis winst geboekt. Het eigen vermogen van het bedrijf is nu echter gestegen, er staat 6,3 miljard dollar op de rekening.

Na de kwartaalresultaten steeg het aandeel van Tesla met 11 procent.

Geen kapitaalverhoging

Op een call met investeerders, reageerde CEO Musk of het nu geen tijd was voor een kapitaalverhoging. Musk antwoordde: ‘We spenderen ons geld zo snel mogelijk op een zo snel mogelijke manier.’

Hij benadrukte dat de groei van Tesla niet in het gedrang komt door geen kapitaalverhoging te doen. ‘We zijn onze groei niet kunstmatig aan het blokkeren. Het is nutteloos om geld op te halen, aangezien we nog cash hebben, zelfs op dit groeiniveau.’

Batterijen

Er komen wel wat kosten aan voor Tesla. Er komt een nieuwe fabriek in Berlijn tegen het einde van 2021. De fabriek in Shanghai moet af en de supply chain moet gestabiliseerd worden. Daarnaast zijn er ook nog beloftes aan klanten, zoals de zelfrijdende wagen en betere batterijen.

De focus ligt daarnaast, zegt Musk zelf, op batterijen. Zolang de batterijen niet snel en goedkoop genoeg gemaakt worden, blijft de productie stokken.

Tesla wil dit jaar mer dan een half miljoen wagens af te zullen leveren en er nog meer te produceren. Het doel is eigen investeringen zelf te kunnen betalen en vooral een volledig jaar winst boeken.

Meer