Onbeperkte vakantiedagen in de praktijk: vier vragen

Eerder deze week kondigde vertaalbedrijf Jonckers aan dat zijn werknemers een onbeperkt aantal betaalde vakantiedagen mogen opnemen. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Vier vragen en antwoorden.

Is dat legaal? Ja, bedrijven mogen hun personeelsleden een onbeperkt aantal vakantiedagen toekennen. ‘Er bestaat enkel de verplichting om de twintig wettelijke vakantiedagen toe te kennen, naast de tien wettelijke feestdagen’, vertelt Catherine Mairy van ziekenfonds Partena. ‘Het komt er dus op neer dat het bedrijf het recht heeft om te doen wat het wil.’

Kan elk bedrijf dat invoeren? In theorie wel, in de praktijk iets minder. Bij verschillende bedrijven kan een dergelijk systeem de dagelijkse werking in gevaar brengen. ‘Neem bijvoorbeeld de arbeiders aan een autoproductielijn. Als iedereen onbeperkt verlof kan nemen, zal er veel organisatie nodig zijn om de productie van de voertuigen niet te vertragen. Het management moet zich dus bewust zijn van de mogelijke impact op de winstgevendheid en diensten die het aanbiedt’, zegt Mairy.

Catherine Mairy – Partena

Zijn er valkuilen? Werknemers kunnen misbruik maken van het systeem of zich gediscrimineerd voelen als er vakantiedagen geweigerd worden. Het is daarom aangeraden om na te denken over expliciete regels. ‘Duidelijke voorwaarden en procedures in het arbeidsreglement zorgen ervoor dat eventuele weigeringen gerechtvaardigd kunnen worden. De werkgever kan ook bepalen dat de aanvraag bijvoorbeeld twee dagen vooraf moet komen. Hoe duidelijker de regels, hoe minder discussie’, klinkt het.

Wat bij ziekte? Met onbetaald verlof kunnen zieke werknemers overwegen om vrij te nemen en zo geen medisch attest te moeten voorleggen. Bij een langdurige ziekte – langer dan een maand – zou het personeelslid dan een volledig loon blijven krijgen. ‘In dat geval is de werkgever de verliezer, want de zieke werknemer komt dan niet ten laste van het ziekenfonds. Hier is het dus aangeraden om ‘goede praktijken’ toe te voegen aan het arbeidsreglement’, besluit Mairy.

Meer