De storm van kwartaalresultaten doorgelicht: wat moet u onthouden?

Op woensdag en donderdag liepen heel wat kwartaalcijfers binnen van belangrijke mastodonten. Door een turbulent jaareinde van 2019 zitten er enkele verrassingen bij. Business AM zet de opvallendste voor u op een rij.

  • Deutsche Bank rapporteerde voor het vierde kwartaal een verlies van 1,6 miljard euro, op jaarbasis stond er 5,7 miljard verlies onder de streep. Dat is meer dan de eigen analisten verwacht hadden. Verschillende jaren van slechte resultaten leiden er toe dat 18.000 banen geschrapt worden.
  • H&M kon uitpakken met de eerste winststijging op jaarbasis sinds 2015. De wissel van de macht tussen vader en zoon Persson gebeurt dus onder gunstige auspiciën, en kersverse CEO Helena Helmersson komt aan het hoofd van een goed draaiende machine.
  • Tesla rapporteerde beter dan verwachte cijfers over het vierde kwartaal en is optimistisch over het komende jaar. De elektrische wagenfabrikant maakte 95 miljoen euro winst in Q4. De aandelen schoten (alweer) omhoog bij dat nieuws, en Musk kondigde aan dat Tesla 500.000 voertuigen zal afleveren in 2020. Ter vergelijking: in 2019 rolden er zo’n 367,500 Tesla’s van de band.
  • Lagere olie- en gasprijzen, dunnere winstmarges in de raffinage-en chemiesector, en een sputterende wereldeconomie zorgden ervoor dat de winst van Royal Dutch Shell in het vierde kwartaal bijna halveerde. De energiegigant ziet zich gedwongen om het terugkoopprogramma van de eigen aandelen op een lager pitje te zetten.
  • Al bij al heeft Facebook een vruchtbaar jaar achter de rug. De omzet steeg tijdens het vierde kwartaal met 25 procent tegenover een jaar eerder, de advertentie-inkomsten gingen met dezelfde verhouding naar omhoog. Ook het aantal actieve gebruikers blijft maar aangroeien. De cijfers wijzen echter op een vertraging van de groei. Dat heeft het aandeel van Facebook een stevige tik verkocht. De reputatie van het social mediaconcern kreeg echter een flinke deuk het afgelopen jaar. Facebook werd beticht van het verspreiden van haatboodschappen en fake news, en van het schenden van de privacy van gebruikers. Zuckerberg beloofde dan ook om dit jaar ‘beter te communiceren.’
  • Het is zoeken met een vergrootglas naar ontgoochelingen in de kwartaalresultaten van Microsoft. De groei van cloudkroonjuweel Azure versnelde nog tot 64% op jaarbasis, wat nog meer druk zet op Amazon. Dat ziet zijn koppositie in cloud-infrastructuur bedreigd door de snelle opmars van Microsoft.
  • De cijfers van Unilever gaven een organische omzetgroei van 1,5% vrij, net boven de verwachte 1,4%. Deze lage omzetgroei was niet geheel onverwacht. Er was namelijk een krimp van 0,5% voorzien in ontwikkelde landen. Een mager kwartaal, dat het eerste jaar van CEO Alan Jope in mineur afsluit.
  • Euronav, een van de grootste onafhankelijke olietankerrederijen ter wereld met hoofdzetel in Antwerpen, publiceerde de beste kwartaalprestatie in 10 jaar. Desondanks staat de beurskoers van de rederij 2,5 procent in het rood na de bekendmaking. Beleggers vrezen blijkbaar dat de vrachttarieven door het coronavirus en de lagere economische groei in elkaar zullen zakken.
Meer