Direct naar artikelinhoud
Politieke nieuwsbrief

Nieuwe verkiezingen als meest realistische optie? Dit is de politieke nieuwsbrief

Informateurs Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez.Beeld Tim Dirven

Tegen alle verwachtingen in werd de opdracht van informateurs Coens en Bouchez verlengd. Daarmee kocht koning Filip vooral tijd, want dichter bij een doorbraak in de federale formatie lijken we er niet mee te komen.

Wil u deze nieuwsbrief elke week als e-mail krijgen? Schrijf u hier in.

Verkiezingen stilaan meest realistische optie

Meer dan acht maanden na de verkiezingen zit de formatie nog steeds muurvast. Koning Filip heeft de opdracht van informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) met een week verlengd. Maar zelfs zij sluiten nieuwe verkiezingen niet meer uit.

Waarom werd hun opdracht nog maar eens verlengd?

 De verlenging is vooral een manier voor de koning om tijd te winnen, zegt politicoloog Carl Devos. Zo kon hij deze middag zijn toespraak geven voor de gestelde lichamen, de gezagdragers van het land, “zonder dat het lijkt dat de boel helemaal stuurloos is”.

Hoe moet het volgende week verder? 

Dat is de vraag van tien miljoen. Nog steeds liggen zowel de zogenoemde Vivaldi-coalitie (paars-groen aangevuld met CD&V) en paars-geel op tafel. Hoewel PS al herhaaldelijk de deur heeft dichtgedaan voor een regering met N-VA, weigert CD&V de Vlaams-nationalisten te lossen. Wie volgende week de wei wordt ingestuurd, blijft een groot vraagteken.

Wat met nieuwe verkiezingen? 

Hoewel heel wat partijen (met name de traditionele) er huiverachtig tegenover staan, worden nieuwe verkiezingen stilaan de meest realistische optie. “Maar laten we wel realistisch blijven: de kans dat er na een nieuwe stembusgang nieuwe wegen ontdekt zullen worden, is veeleer klein”, schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout.

Open Vld-fractieleider Egbert LachaertBeeld BELGA

‘Verzetsheld tegen paars-groen’ is nu kandidaat-voorzitter: ‘De steun van de partijmilitanten gaf de doorslag’

Na Bart Tommelein en Els Ampe gooit nu ook federaal fractieleider Egbert Lachaert zich in de voorzitterstrijd voor Open Vld. Hij wil de partij waar wat meer naar rechts, maar een Vivaldi-coalitie sluit hij niet uit. Ook blijft hij mild voor huidig voorzitter Gwendolyn Rutten.

Tot volgende week!

Noot van de redactie: Heeft u al een abonnement op De Morgen? Wil u deze nieuwsbrief en onze journalistiek steunen? Neem dan een digitaal abonnement op De Morgen