Direct naar artikelinhoud
Clubs

Het succes van The Villa: BV’s komen langs om te feesten, feestgangers komen langs voor de BV’s

De Carré in Willebroek.Beeld Carre

Vincent Van Trier, de man achter The Villa in Antwerpen, krijgt nu ook de Carré in handen. Wat is het succesrecept van de club op het Eilandje, die er ook al een kopie in Herent heeft bijgekregen? 

Vanaf begin maart is het zo ver, dan gaan deuren van de Carré open met een nieuwe eigenaar en een nieuwe  dresscode. Terwijl je vroeger zeker een hemd en een geklede schoen moest aantrekken om de Carré binnen te komen, moet het vanaf dan allemaal wat meer trendy zijn. Een T-shirt met sneakers is ook welkom. “Er komt binnen ook een extreme make-over”, zegt Vincent Van Trier, de nieuwe eigenaar van de Carré. “Binnenin komt er een nieuwe inrichting en het logo is al aangepast, om het meer van deze tijd te maken.” 

Daarmee haalt Van Trier een van de laatste grote clubiconen uit ons land binnen. Terwijl andere dancings als de Cherry Moon sinds hun hoogdagen niet meer konden overleven, bleef Carré wel nog overeind. Zij het moeizaam, want de club aan de A12 in Willebroek, heeft ook betere dagen gekend. In 2017 en 2018 maakte de Carré volgens De Tijd telkens een nettoverlies van 300.000 euro. “Iedereen heeft verhalen over de gloriedagen van de Carré", zegt ook Van Trier. “Maar we zagen dat het de laatste tijd toch achteruitging.” 

Profvoetballer

De clubeigenaar, die nu een rijzende ster wordt in de nightlife, was tot enkele jaren terug profvoetballer. Hij kwam als doelman uit voor onder meer KV Mechelen, FC Antwerp en ging ook internationaal, maar brak nooit volledig door. “Het is geweten dat voetballers zich graag eens uitleven", zegt hij. “Toen ik uitging, begon de werking van zo’n club me meer en meer te fascineren.” 

Dat hij nu uitgerekend de Carré overneemt, is niet zo onlogisch. The Villa en de Carré volgen in zekere zin hetzelfde recept, waarbij ze op BV’s leunen. Die BV’s komen langs om te feesten, feestgangers komen langs voor de BV’s. Op de Instagram-pagina van The Villa bijt Zeger uit Kamp Waes de spits af. Dan volgen bekendheden als Tourist LeMC, Lize Feryn of Matteo Simoni. 

The VillaBeeld The Villa

“In de club heb je eigenlijk een formule waarbij de vip-ruimte in het midden staat”, zegt tv-presentator Tom Waes, die er al enkele keren langsging. “Bezoekers kunnen er rond dansen. Dat blijkt wel aan te slaan. In Antwerpen heb je voor de rest ook niet meer zo veel discotheken waar je kan uitgaan.” 

Een deel van de BV’s komt voor een betaalde acte de présence, anderen zijn er gewoon om zich te amuseren. Feit is ook dat The Villa niet zo groot is. Omdat er niet zo veel volk binnen kan, wordt de club enigszins exclusief. Bovendien kan in Antwerpen letterlijk het dak eraf als het mooi weer is. 

Drake

De club, die Van Trier drie jaar geleden heeft overgenomen, bleek zo succesvol dat hij in Herent een kopie van The Villa kon openen. 

De Carré heeft Van Trier overgenomen van de West-Vlaamse familie Van Wonterghem. Die maakte van het gebouw, dat begon als het paviljoen van Côte d’Or op Expo 58, de danstempel die ook internationale artiesten als Drake kon binnenhalen voor een bezoekje. De familie Van Wonterghem had de Carré sinds begin jaren 90 in haar bezit. Maar volgens kenners is de club te veel blijven steken in oubollige concepten. 

“Een nieuwe wind was zeker nodig", zegt Yves Smolders van de Hasseltse club Versuz. Hij merkt op dat de Brusselse Bloody Louis er bijvoorbeeld r&b-avonden gaat houden op zondag. “Dat is een goede start, maar het gaat toch zwaar worden om zo’n grote club te doen draaien.”

Nog een verschil met vroeger: terwijl de locatie van de Carré top was in de jaren 90, ligt dat vandaag anders. Vroeger moest dat afgelegen zijn, met een goede toegang voor de snelweg. Nu heb je volgens Smolders eerder de ‘community’ nodig van een stad. “Vroeger kon je een paar pinten drinken met je vrienden, en dan kon je langs de A12 naar huis”, zegt ook Peter Decuypere, oprichter van I Love Techno. “Maar vandaag is dat gelukkig niet meer zo vanzelfsprekend.”