© (Deense politie)

Mislukte terrorist mag Belg blijven

Het is niet gelukt om de nationaliteit af te nemen van de Tsjetsjeense Belg Lors Doukaev (30). De man pleegde in 2010 een mislukte aanslag op een Deense krant. Het parket-generaal vond dat Doukaev “zwaar was tekortgeschoten in zijn plichten als Belgische staatsburger” en pleitte voor de rechtbank om zijn nationaliteit af te nemen.

Doukaev, van Tsjetsjeense afkomst, werd in 2011 in Denemarken tot elf jaar cel veroordeeld. Zijn zelfgemaakt bompakket ontplofte op 10 september 2010 in zijn hotelkamer in Kopenhagen. De man raakte daarbij zwaargewond. De bom was bestemd voor Jyllands Posten, de krant die de Mohammed-cartoons had gepubliceerd.

Doukaev heeft een Tsjetsjeense vader en een Russische moeder. In 1996 kwam hij naar België en tien jaar later werd hij Belg. Advocaat-generaal André Vandoren pleitte echter dat de man ook nog de Russische nationaliteit bezit, maar pogingen om daarover duidelijkheid te krijgen bij de Russen, mislukten. Omdat het wettelijk onmogelijk is dat iemand géén nationaliteit meer heeft, besliste de rechter dat Doukaev zijn Belgische nationaliteit mag houden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer