Minister Lydia Peeters (Open VLD) niet te spreken over VRT-oproep: “Zonder toestemming filmpjes van buschauffeurs verspreiden is strafbaar”

Themabeeld © Marc Herremans - Mediahuis

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) vindt het niet kunnen dat reizigers ongevraagd bus- en tramchauffeurs van De Lijn filmen. Die filmpjes zonder toestemming verspreiden is bovendien strafbaar. Peeters reageert daarmee op de oproep van het VRT-actualiteitenmagazine ‘Pano’ dat mensen via Facebook had gevraagd reizigerservaringen te filmen met de gsm.

jvh

Buschauffeurs worden steeds vaker gefilmd door reizigers. Sommige reizigers verspreiden die beelden dan ook online. Recent was er ook de oproep van het VRT-magazine ‘Pano’ om reizigerservaringen te filmen en die filmpjes door te sturen. Die oproep schoot bij de chauffeurs, de vakbonden en de directie van De Lijn in het verkeerde keelgat.

LEES OOK. Buschauffeurs boos nadat ‘Pano’ reizigers oproept hun rit te filmen: “Zijn de rol van boksbal kotsbeu” (+)

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters benadrukt nu dat reizigers niet zomaar beelden mogen maken van chauffeurs. “Het verspreiden van filmpjes zonder de toestemming van wie gefilmd wordt, is strafbaar. We vragen dus om geen foto’s of films te maken van chauffeurs zonder hun expliciete toestemming”, aldus Peeters. Chauffeurs die toch tegen hun wil gefilmd worden, kunnen een klacht indienen.

Dat journalisten reizigers zouden aanmoedigen om chauffeurs te filmen zonder dat die hun toestemming hebben gegeven, kan voor de Open Vld-minister niet door de beugel. Dat is volgens haar niet alleen onaangenaam voor de betrokken chauffeurs, maar kan ook de veiligheid in het gedrang brengen. “Het kan leiden tot zenuwachtigheid en minder alert gedrag. Chauffeurs moeten in alle veiligheid hun werk kunnen doen”, aldus Peeters.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen