Direct naar artikelinhoud
Euthanasieproces

Uitgesloten advocaat Fernand Keuleneer: ‘Euthanasie wordt veralgemeend recht op zelfdoding’

Advocaat Fernand Keuleneer.Beeld BELGA

Advocaat Fernand Keuleneer is kritisch voor arrest van het hof van assisen dat de drie artsen in het euthanasieproces vrijsprak. In De ochtend noemde hij euthanasie een ‘industrie’. ‘De euthanasiewet is zonder controle en iedereen doet wat hij wil’, klonk het.

Lees nu de reportage van de avond: En toen stopte de zaal niet met applaudisseren

Keuleneer trad tijdens het proces op voor de familie van Tine Nys, maar werd uitgesloten toen bleek dat hij aanwezig was tijdens de zitting van de euthanasiecommissie waarop het dossier van de vrouw goedgekeurd werd.

Volgens Keuleneer is de euthanasiewet door het arrest een maat voor niets en hoeven de voorwaarden niet meer nageleefd te worden. “Er is geen controle door de euthanasiecommissie en er is nu ook geen gerechtelijke controle mogelijk. Euthanasie wordt iets vanzelfsprekends, een veralgemeend recht op zelfdoding. De wil van het individu wordt de enige wet”, klonk het. 

Groot probleem

Keuleneer vindt dat de politiek nu met een groot probleem zit. “Willen we echt dat het leven van mensen beëindigd wordt zonder dat daar rechterlijke controle op is?”, vraagt hij zich af.

Wat hij van zijn eigen rol in het proces vindt? “Ik maak mezelf geen enkel verwijt. Het is alleen aan de familie om daarover te oordelen. En die wist dat ik in de commissie had gezeten”, zegt hij. “De klacht voor schending van mijn beroepsgeheim is lasterlijk. Daar heb ik me niet schuldig aan gemaakt.”