Topvrouw IBM vertrekt, beleggers juichen

Ginni Rometty, een legende binnen IT-reus IBM met bijna veertig jaar dienst, stapt op als CEO. Pijnlijk wel: de beurskoers ging na de aankondiging prompt omhoog.

Niemand kent IBM beter dan Virginia ’Ginni’ Rometty (62). Ze werkt als sinds 1981 bij de Amerikaanse technologiereus en klom in 2012 op tot de allerhoogste trede.

Als CEO moest ze moeilijke keuzes maken, want de technologiesector is in voortdurende verandering. Ze koos voor een grotere aandacht voor cloud-diensten en stootte enkele andere divisies af, maar behield wel de traditionele activiteiten zoals mainframe computers en database software.

Rometty slaagde er aanvankelijk in beleggers van haar strategie te overtuigen, wat resulteerde in een stijgende beurskoers. Maar dat liedje bleef niet duren. Tijdens haar CEO-schap verloor het aandeel uiteindelijk 26 procent van haar waarde, tegenover een stijging met 160 procent voor de beursindex S&P 500.

Het mag daarom niet verrassen dat beleggers donderdagavond de aankondiging van haar vertrek toejuichten. Ze stuurden het aandeel 4 procent hoger in de voorlopige handel nabeurs.

Oudgedienden

Haar vervanger is geen nieuwkomer, maar eveneens een oudgediende van het huis. Arvind Krishna (57) heeft 30 jaar op de teller staan bij IBM. HIj wordt door het bedrijf omgeschreven als ‘een briljante technoloog’ die IBM’s activiteiten in onder meer artificiële intelligentie, de cloud, kwantumcomputers en blockchain hielp ontwikkelen.

Rometty is nog niet helemaal weg. Ze blijft nog tot eind dit jaar bij IBM als ‘uitvoerend voorzitter’ en trekt daarna de deur definitief dicht.

Meer